Follow Me on Twitter
Friday, 26 October 2012 12:56

Filipijnen heeft nieuwe kardinaal

Paus Benedictus XVI heeft Luis Antonio Tagle, de aartsbisschop van Manilla, voorgedragen als een van de zes nieuwe kardinalen. Zij zullen op 24 november tijdens een consistorie (vergadering van alle kardinalen onder voorzitterschap van de paus) door de paus tot kardinaal worden gecreëerd. Ze gaan dan deel uitmaken van het College van Kardinalen, dat in de toekomst de opvolger van de huidige paus kiest. De voordracht van de paus van de 55-jarige Tagle kwam als een verrassing, vooral omdat de consistorie in november de tweede van dit jaar is en dat is uitzonderlijk.


Bisschop Tagle heeft het afgelopen decennium een bliksemcarrière gemaakt. Hij werd in 1982, op 25-jarige leeftijd, tot priester gewijd. In 2001 werd hij benoemd tot bisschop van het bisdom Imus, dat de hele provincie Cavite beslaat. In oktober 2011 werd hij benoemd tot de 32ste aartsbisschop van het bisdom Manilla, waarmee hij de leider van de Filipijnse kerkprovincie werd. Hij was de opvolger van kardinaal Gaudencio Rosales, die enkele maanden eerder met pensioen was gegaan.
Na de in Ierland geboren aartsbisschop James Michael O'Doherty, die werd aangesteld in 1916 en zijn positie behield tot zijn dood in 1949, was Tagle de jongste aartsbisschop die Manilla ooit heeft gehad.

Tagle staat bekend als verlicht conservatieve en charismatische geestelijke, die regelmatig de aandacht vestigt op de sociale problemen en de armoede in de Filipijnen. Maar zoals veel kerkelijke leiders in de Filipijnen is hij fel gekant tegen abortus en het gebruik van anticonceptiemiddelen. Hij is eveneens een uitgesproken tegenstander van de wet op geboortebeperking (Reproductive Health Boll) die momenteel in de twee Kamers van het Congres wordt behandeld.

Tagle wordt de zevende kardinaal van de Filipijnen. Zijn voorgangers waren Gaudencio Rosales, Jose Sanchez, Ricardo Vidal, Jaime Sin, Julio Rosales en Rufino Santos. Rufino Santos was de eerste Filipijnse geestelijke die door Rome tot kardinaal werd gecreëerd in 1960, nadat hij zeven jaar aartsbisschop van Manilla was geweest.

Met ongeveer 75 miljoen gelovigen is de Filipijnse rooms-katholieke kerk een van de grootste ter wereld. Kerkelijke leiders in de Filipijnen hopen daarom dat de paus in de nabije toekomst aartsbisschop Jose Palma als tweede Filipijnse kardinaal zal voordragen.
In de katholieke wereld werd door verschillende insiders uitgesproken dat Tagle een goede kans heeft ooit als paus te worden gekozen.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.