Follow Me on Twitter
Friday, 20 July 2012 09:57

Verdachten in moordzaak Nederlander Willem Geertman

De politie van San Fernando, Pampanga, Filipijnen, heeft op 16 juli bij de provinciale openbare aanklager een aanklacht ingediend tegen vijf verdachten voor diefstal en roofmoord op de Nederlander Willem Geertman.

In de aanklacht wordt een 31-jarige verdachte met naam en toenaam genoemd. De naam werd echter niet bekend gemaakt, omdat de politie nog naar hem op zoek is. Hij werd geïdentificeerd op basis van de beschrijvingen van vier getuigen. Deze beschrijvingen kwamen overeen met één van de twee verdachten die op de opnamen staan van een beveiligingscamera. Volgens de politie is deze verdachte ook betrokken geweest bij de moord op een zakenman in 2010 en maakt hij waarschijnlijk deel uit van groep misdadigers die actief is in Centraal Luzon. De identiteit van de vier andere verdachten is nog niet door de politie achterhaald.

Willen Geertman, die ongeveer 35 jaar als ontwikkelingswerker in de Filipijnen werkte, werd op 3 juli vlakbij zijn kantoor in Angeles City, in de provincie Pampanga, neergeschoten door twee gewapende mannen. Zij gingen er vervolgens met een derde man op een motor vandoor met de 1,2 miljoen peso die Geertman even daarvoor met zijn collega's van een bank in Angeles City had gehaald. Korte tijd na de aanslag overleed hij aan zijn verwondingen. Op zaterdag 7 juli werd hij onder grote belangstelling in Baler, in de provincie Aurora, begraven.

Collega's en vrienden van Geertman verwerpen de lezing van de politie dat het om een roofmoord zou gaan. Zij zijn ervan overtuigd dat het om een politiek gemotiveerde moord gaat, omdat hij actief was in de beweging die zich verzet tegen grote mijnbouwprojecten en het verdrijven van boeren en inheemse volken van hun grond. Zij hebben een organisatie van linkse advocaten gevraagd een onafhankelijk onderzoek uit te voeren. Deze organisatie maakt deel uit van een groep van uiterst linkse organisaties die verbonden zijn met de nationaal democratische beweging en die direcht vanaf het begin hebben aangegeven dat het om een politieke moord gaat. Hun nogal ongenuanceerde uitspraken lijken eerder ingegeven door politieke motieven dan door feiten. Bovendien heeft niemand van hen tot nu toe uitgelegd waarom Geertman zoveel contant geld van de bank haalde. De vraag is dan ook of een onderzoek uit die hoek wel als onafhankelijk beschouwd kan worden. Het zou beter zijn als de overheid een onderzoek laat uitvoeren door een werkelijk onafhankelijke nationale commissie. Er zijn veel aanwijzingen die een roofmoord aannemelijk maken, maar gezien de betrokkenheid van Geertman bij het verzet tegen verschillende controversiële projecten is het ook goed mogelijk dat het om een politieke moord gaat.

Bronnen: Philippine Daily Inquirer en Philippine Star

2 comments

 • Comment Link Maria Geertman Wednesday, 20 February 2013 09:12 posted by Maria Geertman

  Het verhaal is anders dan u schrijft. Het geld is opgehaald bij de bank om het te verdelen onder de projectcoordinatoren die voor een 2 daagse vergadering in Angeles City op het kantoor waren. Dat betekent dat iedereen ongeveer € 2000,- mee zou nemen de binnenlanden in.
  Het is opgehaald met een grote auto met 2 personen. De poort van het terrein werd op verzoek van Willem opgemaakt, waarna de auto naar binnen is gereden en de schutters zijn met de auto naar binnen geglipt. Niet Willem zat op een motor maar de schutters. Dat het een politiek moord is, was vanaf het begin duidelijk. Al meer dan 40 jaar werd hij bedreigd om het werk dat hij deed.

 • Comment Link Jan Sunday, 09 December 2012 14:06 posted by Jan

  Gisteren was er een item hierover te zien in EenVandaag: http://www.eenvandaag.nl/criminaliteit/42117/familie_vermoorde_willem_geertman_eist_onderzoek .
  Het beeld wat daar gegeven werd, was nogal ongenuanceerd. Gelukkig is de berichtgeving op Tambuli objectiever.
  Het is nogal vreemd om meer dan 1 miljoen pesos van de bank te halen en gewoon in een tas mee te nemen op de motor. Ik kom vrijwel elk jaar in de Filipijnen. Zelfs als wij een bedrag van 5000 pesos pinnen, zijn we al op onze hoede en doen we dat altijd per auto zodat we direct weer vertrokken zijn.
  Ook is het merkwaardig dat deze mensen eerst binnengelaten zijn en Geertman bij zijn kantoor hebben doodgeschoten. Doet bijna denken aan een 'inside job'. Maar goed, dat zal onderzoek moeten uitwijzen. Is heel goed als dit grondig uitgezocht wordt, maar het is mijns inziens te makkelijk om dit nu al als een politieke moord te bestempelen waar militairen en/of overheidsfunctionarissen bij betrokken zouden zijn.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.