Follow Me on Twitter
Wednesday, 04 July 2012 19:04

Moord op Nederlander leidt tot ontsteltenis

Filipijnse autoriteiten zeiden dat ze alle mogelijke invalshoeken zullen bekijken voor de moord op ontwikkelingswerker Willem Geertman. Ze lieten dit weten nadat collega's en vrienden van Geertman het verhaal van een politie-inspecteur, dat het om roofmoord zou gaan, verontwaardigd verwierpen. Volgens een woordvoerder van de nationale politie zullen zij alles op alles zetten om uit te zoeken wie de daders zijn.


De woordvoerder van President Aquino zei optimistisch te zijn over het vinden van de daders, omdat er volgens hem opnamen zijn van het voertuig waarmee de daders ontsnapten.

Willen Geertman, die al meer dan 30 jaar als ontwikkelingswerker in de Filipijnen werkte, werd op 3 juli in zijn kantoor in Angeles City, in de provincie Pampanga, neergeschoten door twee gewapende mannen die er vervolgens op een motor vandoor gingen. Korte tijd daarna overleed hij aan zijn verwondingen. Collega's en vrienden verklaarden direct dat het om een politiek gemotiveerde moord gaat.

De boerenorganisatie AMGL, waarmee Geertman nauw samenwerkte, kwam met de veronderstelling dat de militairen achter de moord zitten en dat Geertman vermoord is omdat hij kleine boeren steunde in hun strijd tegen landonteigening en betrokken was bij het verzet tegen grote ontwikkelingsprojecten.
Een woordvoerder van het leger ontkende echter dat de militairen betrokken zijn bij de moord. Hij noemde het een onverantwoordelijke beschuldiging. "Als men hiervoor bewijs heeft, laat men die dan op tafel leggen in plaats van te komen met ongefundeerde beschuldigingen."

Aartsbisschop Cruz verklaarde ontzet te zijn over de brute moord, die slecht is voor het image van de Filipijnen in het buitenland. "Het is deprimerend dat een buitenlander die hier was om de armen en minstbedeelden te helpen, op klaarlichte dag vermoord wordt." Hij voegde eraan toe dat hij denkt dat de moord op Geertman te maken heeft met zijn steun aan de boeren die strijden voor herverdeling van Hacienda Luisita, het landgoed van de familie van president Aquino.
"Het is bedroevend en tegelijk schandelijk dat een buitenlander die zich als leek inzet voor het lot van kleine en landloze boeren gewoon wordt doodgeschoten", zei Broderick Pabillo, hulpbisschop van Manilla en voorzitter van het nationale actiecentrum van de nationale bisschoppenconferentie (NASSA). Volgens Pabillo is Geertman het dertiende slachtoffer van buitenrechtelijke executies sinds president Aquino twee jaar geleden aan de macht kwam.

De Nationale Raad van Kerken van de Filipijnen (NCCP) heeft een verklaring uitgegeven waarin de moord op Geertman scherp wordt veroordeeld en waarin ze laten weten niet te geloven dat hij vermoord is om het geld dat hij net van de bank gehaald zou hebben. "De moord op Geertman bouwt voort op een triest hoofdstuk van buitenrechtelijke executies waar ons land onder te lijden heeft. Wij zijn ontsteld over het feit dat de regering geen einde weet te maken aan deze brute moorden en er niet in slaagt om de daders ervan te arresteren en te vervolgen," zo staat onder meer in de verklaring van de NCCP te lezen.

Sommige collega's en vrienden van Geertman suggereerden ook nog dat zijn moord mogelijk te maken heeft met het verzet tegen de geplande economische zone in de provincie Aurora (zie ook de Tambuli van april 2012), waar hij nauw bij betrokken was.

De Nederlandse ambassade in Manilla wilde geen commentaar geven op het gebeurde.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.