Follow Me on Twitter
Tuesday, 03 July 2012 15:56

Nederlandse ontwikkelingswerker vermoord in Filipijnen

(Update) Willen Geertman, die al meer dan 30 jaar als ontwikkelingswerker in de Filipijnen actief is, werd vandaag in zijn kantoor in Angeles City, in de provincie Pampanga, neergeschoten. Hij werd in allerijl naar een ziekenhuis in de buurt overgebracht waar hij korte tijd later aan zijn verwondingen overleed.

 
Geertman was directeur van een lokale niet-gouvernementele organisatie (ngo) die zich inzette voor landhervorming en plattelandsontwikkeling. Zijn organisatie gaf ook trainingen om boeren en andere plattelandsbewoners te helpen zich beter te wapenen tegen overstromingen en andere natuurrampen.

Een ooggetuigde verklaarde dat twee mannen op een motor voor het kantoor stopten en naar binnen gingen. Een van hen was gewapend en richtte zijn geweer op Geertman. Die greep de loop van het geweer vast waarop er een worsteling ontstond. De gewapende man kreeg het geweer echter weer los en schoot het slachtoffer in de rug, waarna beide daders er op de motor vandoor gingen.

De boerenorganisatie AMGL, waarmee Geertman nauw samenwerkte, veroordeelde de moord en riep de autoriteiten op al het mogelijke te doen om de daders op te sporen. De organisatie deed tevens een oproep aan de Nederlandse ambassade om druk op de regering uit te oefenen, om de daders snel voor het gerecht te brengen.
Woordvoerders van de AMGL zeggen de moord te zien als aanslag tegen de boeren omdat Geertman hen steunde in de strijd tegen landonteigening en het verdrijven van bewoners uit hun woongebied door grote (mijnbouw)bedrijven en grootgrondbezitters. Enkele dagen eerder werd in dezelfde regio een activist van het militante Bayan Muna vermoord door een gewapende motorrijder. Veel buitenrechtelijke executies worden op deze wijze uitgevoerd.
Een plaatselijke politie-inspecteur verklaarde echter dat het om een roofoverval ging omdat Geertman net 1,2 miljoen peso van de bank gehaald had.

Geertman, 67 jaar oud, vertrok in de jaren zeventig naar de Filipijnen als missionair ontwikkelingswerker. Hij werkte zowel in fabrieken om te helpen arbeiders te organiseren als met boeren op het platteland van Aurora, ten noordoosten van Manilla. Hij was ook nog verbonden aan projecten in de provincie Aurora.

Bronnen: Philippine Dialy Inquirer en Interaksyon.com

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.