Follow Me on Twitter
Monday, 25 June 2012 15:38

Liever een Mall dan een Museum

Musea zijn in de Filipijnen niet erg populair bij de bevolking. Het overgrote deel van de bezoekers zijn studenten die in groepen komen om een werkstuk te maken. De meerderheid van de individuele bezoekers bestaat uit buitenlanders. Maar vaak zijn de curators en hun assistenten de enigen die zich in de musea bevinden. Want de interesse in de eigen cultuur is beperkt en het educatieve aspect van musea is in de Filipijnen een tamelijk onbekend fenomeen.


Dat is ook de ervaring van het drie verdiepingen tellende Baguio Museum, het Bondoc Museum en het Benguet Provinciaal Museum. De musea hebben een rijke collectie aan kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de zes Cordillera provincies, waaronder een getatoeëerde Benguet mummie. Daarnaast hebben ze een collectie oude Chinese potten en kruiken, de stille getuigen van een eens levendige handel met de Chinezen sinds de Ming Dynasty.
Het Baguio Museum ontving in 2011 ruim 12.000 bezoekers. Het goede nieuws is dat dàt 25 procent hoger was dan het jaar ervoor.

Om het tij te keren bouwde de Ayala Foundation een museum in een van de grote overdekte winkelcentra in Makati, Metro Manilla. Het mocht niet baten, het winkelend publiek laat het museum grotendeels links liggen.

Bron: Philippine Daily Inquirer

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.