Follow Me on Twitter
Monday, 16 February 2015 12:32

Hoorzitting over Mamasapano bloedbad uitgesteld

Het Huis van Afgevaardigden in de Filipijnen heeft haar hoorzitting over het Mamasapano bloedbad opgeschort, na een tumultueuze eerste sessie afgelopen woensdag. Bij de eerste sessie liepen de emoties hoog op en vielen de Afgevaardigden letterlijk over elkaar heen om maar het woord te kunnen voeren. De operatie van een speciale Filipijnse politie eenheid (SAF), om op 25 januari twee extremistische bomexperts uit te schakelen, kostte 44 politiecommando's het leven toen ze in gevecht raakten met strijders van verschillende islamitische strijdgroepen. De dood van de commando's en wie verantwoordelijk is voor het bloedige incident houdt het land al weken in de ban en heeft tot grote publieke verontwaardiging geleid.

Ruim een week geleden begon de Senaat haar eigen hoorzitting. Een gezamenlijke hoorzitting met het Huis van Afgevaardigden had voor de hand gelegen, omdat dezelfde getuigen zullen worden opgeroepen. De Senaatscommissie was klaar met de voorbereidingen voor de zitting en was niet bereid nog even te wachten. Dat is tekenend voor de atmosfeer rondom de slecht geplande operatie, waarbij ook 18 moslimstrijders en een tiental burgers om het leven kwam.

Afkoelingsperiode
De formeel aangevoerde reden om de hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden op te schorten is dat men wil wachten op de resultaten van de verschillende onderzoeken die momenteel worden uitgevoerd. Maar eerder lieten leiders van de volksvertegenwoordiging al weten dat ze een afkoelingsperiode wilden inlassen. Dit om zowel de verhitte gemoederen in het Huis van Afgevaardigden als die van het publiek te laten afkoelen.
Veel politici, persoonlijkheden en organisaties zien hun kans schoon en roepen op om een einde te maken aan de vredesovereenkomst met het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF) en de concept Bangsamoro Basiswet te verwerpen. Beschuldigingen voor wie verantwoordelijk is vliegen over en weer. Velen houden het MILF verantwoordelijk; voor anderen zijn het de wegens corruptie geschorste directeur generaal van de PNP, Alan Purisma (die de leiding zou hebben gehad); en/of de inmiddels ontslagen Getulio Napeñas, de directeur van de SAF, die de operatie leidde.
Ook werden er beschuldigingen richting het leger geuit, omdat ze de SAF eenheid niet te hulp kwamen. Maar volgens het leger waren ze niet op de hoogte van de operatie en wisten ze niet wat er precies aan de hand was.

President Aquino verantwoordelijk?
Sommigen houden president Aquino direct verantwoordelijk, omdat hij uiteindelijk verantwoordelijk is voor de nationale politie en een paar weken eerder op de hoogte was gesteld van de plannen voor de operatie. Het is echter de vraag of hij wist dat Napeñas en Pursime (waarschijnlijk) op eigen houtje opereerden, zonder het leger en de minister van binnenlandse zaken te informeren. De beschuldigingen aan het adres van de president hebben geleid tot oproepen aan Aquino om zijn verantwoordelijkheid te nemen en op te stappen. Ultra linkse groepen die het gedachtengoed van de communistische partij uitdragen, maar legaal opereren, riepen op tot een afzettingsprocedure tegen de president.
Ook circuleren er geruchten over een op handen zijnde coup tegen de regering.
Andere geruchten gaan over directe betrokkenheid van de Amerikanen bij de operatie. Dat wordt onder meer afgeleid uit indicaties dat de operatie gevolgd zou zijn door een drone, die ook opnamen van de operatie zou hebben gemaakt.

Acht verschillende onderzoeken
De hoorzittingen in de Senaat leverden tot nu toe weinig duidelijkheid op. Betrokkenen schoven vooral elkaar de verantwoordelijkheid toe en probeerden directe vragen zoveel mogelijk te ontwijken. Op de laatste van de zittingen van vorige week verscheen ook Mohaqher Iqbal, die de vredesonderhandelingen namens het MILF leidt. Hij zei dat het MILF het volste vertrouwen heeft in de wil van de regering om het vredesproces tot een goed einde te brengen en de basiswet voor mei 2016 in te voeren. Hij riep op tot het instellen van een onafhankelijke onderzoekscommissie en de conclusies van dat onderzoek leidend te laten zijn. Nu voeren de regering en het MILF hun eigen onderzoek uit. Daarnaast zijn er de hoorzittingen van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden en nog vier andere onderzoeken; waaronder die van het ministerie van Justitie en de Commissie voor de Mensenrechten. Het zal lastig worden om gezamenlijke conclusies te trekken uit zoveel onderzoeken, zei hij.
Volgens Iqbal had het bloedbad voorkomen kunnen worden als de SAF zich aan de afspraken had gehouden. Tegen de afspraken van het vredesakkoord in, informeerde de SAF leiding niet het leger en het MILF over de operatie, waardoor MILF strijders niet wisten wat er gebeurde en terugschoten toen ze volgens hen door de SAF commando's werden beschoten.

Gruwelijke video
Vorige week verscheen een zes minuten durende video op Youtube, waarop een SAF commando op korte afstand twee keer door het hoofd werd geschoten en waarop te zien was dat de gesneuvelde commando's van hun wapens, mobiele telefoons, horloges etc. ontdaan werden. De oorsprong is onduidelijk, maar het filmpje leidde tot grote beroering en joeg de verontwaardiging onder publiek en politiek verder aan. Het ministerie van Justitie onderzoekt de herkomst van het filmpje, dat als doel lijkt te hebben om het vredesverdrag verder onder druk te zetten.

Bronnen: Philippine Star en Philippine Daily Inquirer

Voor meer informatie zie: http://www.tambuli.nl/achtergronden/politiek/item/652-vrede-in-mindanao-in-gevaar-door-64-doden-bij-gewapend-treffen

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.