Follow Me on Twitter
Wednesday, 04 February 2015 12:00

Maak einde aan martelingen en buitenrechtelijke executies

In het Wereld Report 2015 roept Human Rights Watch (HRW) de Filipijnse regering op om aktie te ondernemen tegen het martelen van verdachten en de praktijk van buitenrechtelijke executies. De mensenrechtenorganisatie geeft aan dat de Aquino regering in 2014 weliswaar enkele belangrijke stappen heeft genomen om het rechtssysteem te verbeteren, maar dat over de gehele linie het aanpakken van mensenrechtenschendingen nog steeds zwaar onvoldoende is.

In het rapport worden verscheidene gevallen genoemd waarbij de politie betrokken is bij de marteling en mishandeling van verdachten van criminele activiteiten en terreuraanslagen. Volgens HRW omvatten de schendingen methodes van verstikking en het bewerken van tepels en geslachtsdelen met nietmachines.

Een HRW woordvoerder voor Azië zei dat de Filipijnse regering in de haar resterende tijd (tot mei 2016, wanneer er verkiezingen zijn – opmerking Tambuli redactie) de hoogste prioriteit moet geven aan onderzoek en vervolging van politieagenten die betrokken zijn bij schendingen van de mensenrechten. Dat is een belangrijke voorwaarde om de schendingen in de toekomst in te perken.
Hij verklaarde dat HRW de inspanning van de Filipijnse regering erkend om een elektronisch systeem op te zetten waarmee arrestatiebevelen, dagvaardingen en strafzaken worden geregistreerd. Dit zou er toe moeten leiden dat gerechtelijke procedures versneld worden uitgevoerd waardoor de zaken van duizenden verdachten die soms al jarenlang vastzitten (vaak onder erbarmelijke omstandigheden) eindelijk worden afgehandeld. Maar zo merkt HRW op, deze inspanningen worden overschaduwd door het falen van het vervolgen van diegenen die verantwoordelijk zijn voor de mensenrechtenschendingen.

Tenslotte roept de woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie de Aquino regering op om niet alleen te onderzoeken hoe de 44 commando's van de Special Action Force zijn omgekomen bij een operatie in Mindanao op 25 januari jongsleden, maar ook waarom daarbij tenminste zeven burgers zijn gedood. Vijf mensen werden door de SAF commando's dood geschoten toen ze de moskee verlieten en twee anderen werden gedood toen hun huis doorzeefd werd bij een SAF beschieting. Daaronder was een meisje van 5 jaar oud. De ouders van het meisje en een onbekend aantal burgers raakten gewond bij de operatie, waarvan een aantal in levensgevaar verkeren.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.