Follow Me on Twitter
Thursday, 22 January 2015 15:50

Paus Franciscus over voorbehoedsmiddelen en armoede

Tijdens zijn terugreis vanuit de Filipijnen naar Rome sprak de paus in het vliegtuig met de pers en liet daarbij weten dat hij een Filipijnse vrouw een berisping had gegeven toen zij hem vertelde dat zij haar leven had geriskeerd door zeven kinderen ter wereld te brengen via een keizersnede en dat ze nu in verwachting was van haar achtste kind.

"Wil ze zeven weeskinderen achterlaten?" vroeg de paus zich hardop af en "probeert ze god te tarten door een achtste keizersnede te ondergaan."

Met de kleurrijke taal die zijn waarmerk is geworden, zei de paus vervolgens dat een goede katholiek zijn niet betekend dat je moet fokken "als konijnen." Hij voegde er aan toe dat er vele door de kerk goedgekeurde manieren zijn om het aantal geboorten te beperken, zonder gebruik te maken van door de kerk verboden voorbehoedsmiddelen.

Vervolgens noemde hij de overtuiging dat armoede de oorzaak is van grote gezinnen 'simplistisch" en zei dat armoede de oorzaak is van een onrechtvaardig economisch systeem dat niet het individu maar "de god van het geld' centraal stelt.

Blijkbaar geschrokken van de ophef als gevolg van zijn uitspraken verklaarde hij twee dagen later dat het hem gaat om verantwoordelijk ouderschap en dat dat vereist dat paren de geboorte van hun kinderen regelen op een door de kerk toegestane wijze. Refererend aan zijn bezoek aan de Filipijnen voegde hij er aan toe dat "het troost en hoop gaf om zo veel grote gezinnen te zien die kinderen als een werkelijk geschenk van God hebben ontvangen. Ze weten dat ieder kind een zegen is."

De paus mag dan wel lof toegezwaaid krijgen als liberale hervormer, uit bovenstaande uitspraken blijkt eens te meer dat hij even conservatief is als zijn voorgangers als het op het gebruik van voorbehoedsmiddelen aankomt. Zijn uitspraken moeten ook gezien worden als kritiek op de wet op gezinsplanning en moeder- en kindzorg die in 2013 in de Filipijnen werd aangenomen en die toegang tot voorbehoedsmiddelen vergemakkelijkt. De katholieke kerk in de Filipijnen verzet zich nog steeds tegen die wet. Voorstanders van wet namen de paus zijn uitspraken niet in dank af, vooral omdat de paus dit soort wetten betitelde als "ideologische kolonisatie" en zei dat ze in strijd zijn met traditionele familie waarden. De voorstanders van de wet benadrukken dat gezinsplanning een vrouwenrecht is en gezinnen kan helpen aan grote armoede te ontkomen. Bovendien is het een middel tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Bronnen: Philippine Star en Philippine Daily Inquirer

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.