Follow Me on Twitter
Wednesday, 03 September 2014 10:34

Filipijnen getroffen door hagelbuien

Monkayo in Compostela Valley werd vanmiddag getroffen door een flinke hagelbui. Vlak voor een zware onweersbui kwamen er minutenlang grote hagelstenen naar beneden. Niemand raakte gewond, maar daken van verschillende gebouwen raakten beschadigd en ook de voedselgewassen liepen schade op.

Hagenbuien komen niet vaak voor maar zijn ook niet helemaal ongewoon in de Filipijnen. Zo kregen de bewoners van de plaats Pinamungajan, aan de westkust van het eiland Cebu, in 2012 voor het eerst te maken met een hagelbui, waarbij grote onregelmatige stukken ijs naar beneden kwamen. Bijna 200 huizen liepen schade op door de zware hagenstenen. Ruim een jaar later viel er opnieuw een hagelbui in Pinamungajan. Deze bui duurde slecht enkele minuten, maar veroorzaakte wel een stroomstoring. De bui werd gevolgd door een zwaar onweer waarbij twee mensen door de bliksem werden getroffen en omkwamen. Enkele jaren geleden werd één van de steden van Metro Manilla getroffen door een hagelbui die maar liefst een half uur duurde.

In tropisch landen als de Filipijnen ontstaan hagelbuien bijna altijd midden op de dag tijdens extreem warme dagen in combinatie met onweersbuien. Tijdens die hete dagen neemt de verdamping toe en ontstaat er een sterke opwaartse beweging van luchtstromen, waardoor zich ongewoon grote hoeveelheden ijskristallen in de koude onweerswolken vormen. Als de onweerswolken zich relatief dicht bij het aardoppervlak bevinden is de tijd te kort voor de ijskristallen om te smelten. Ze komen dan in de vorm van hagel op de grond. De grote van hagel in de Filipijnen varieert van kleine korrels tot brokken met een doorsnede van soms wel 15 cm. Buien zijn vaak kort, maar in een zeldzaam geval kan een hagelbui tot een half uur aanhouden. De snelheid waarmee de hagelbuien ontstaan is groot en ze zijn daardoor bijna niet te voorspellen.

Bron: Philippine Daily Inquirer

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.