Follow Me on Twitter
Sunday, 17 August 2014 11:11

Bespreking over Bangsamoro Basiswet afgerond

Vertegenwoordigers van de regering en het Moro Islamic Liberation Front (MILF) hebben de onderhandelingen over aanpassingen van de Bangsamoro Basiswet afgelopen vrijdag afgerond.

Die onderhandelingen waren nodig omdat het kantoor van president Aquino de eerdere versie met veel op- en aanmerkingen in mei teruggestuurd had naar de Overgangscommissie. Die commissie heeft het concept opgesteld op basis van het vredesakkoord wat eerder dit jaar door beide partijen werd ondertekend.
In de tien dagen dat de twee partijen opnieuw met elkaar onderhandelden, hebben ze afgesproken dat de formuleringen die ze overeen zijn gekomen worden opgenomen in het uiteindelijke concept van de basiswet. Dat concept zal dan binnen een week worden ingediend bij president Aquino. Na bestudering door zijn adviseurs zou de president het moeten doorsturen naar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden voor bespreking en goedkeuring. De voorzitter van de Senaat liet weten dat de Senaat haast zal zetten achter het behandelen van de Bangsamoro Basiswet, nadat ze die van de president doorgestuurd krijgen. Aanvankelijk was de behandeling gepland voor dit najaar, maar door de vertraging kan de behandeling in de twee kamers van het Congres op zijn vroegst begin 2015 starten.

Een probleem dat met de Basiswet niet wordt opgelost is dat van de 19 inheemse volken in Mindanao. Vertegenwoordigers van die bevolkingsgroep hebben herhaaldelijk aangegeven dat ze niet willen dat hun voorouderlijke gronden onder de Basiswet vallen, maar ervan worden uitgezonderd. Zij kunnen nu al hun voorouderlijke gronden claimen middels een Certificaat met Voorouderlijk Domein Titel (CADT). In plaats van te vallen onder de toekomstige Bangsamoro Regio, die de Autonome Regio Moslim Mindanao (ARMM) voor mei 2016 moet vervangen, pleiten zij voor versterking van de wet die het CADT regelt.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

1 comment

  • Comment Link Moniek van den Berg Monday, 13 October 2014 17:08 posted by Moniek van den Berg

    TRIEST te vernemen dat het kantoor van president Aquino de belangen van de 19 INHEEMSE VOLKEN op Mindanao niet - en bij gelegenheid - als belanghebbend punt heeft meegenomen in de op- en aanmerkingen welke werden teruggestuurd naar de Overgangscommissie, om tot een juiste overeenkomst te komen. Een versterking van de wet die het CADT regelt, is zeer van belang en zelfs ESSENTIEEL voor het voortbestaan van deze 19 inheemse volken. Weigering om de primaire belangen te behartigen van deze inheemse volken, met haar sinds mensheugenis gevestigde subculturen, staat gelijk aan GENOCIDE en ik mag hopen dat de Filipijnse overheid, besides andere schandalen, zoiets NIET op haar geweten wil hebben.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.