Follow Me on Twitter
Saturday, 09 November 2013 11:15

Veroordelen van corrupte politici is moeilijk

1. Het Filipijnse Huis van Afgevaardigden in sessieTegen machtige Senatoren, voormalige leden van het Congres en andere overheidsfunctionarissen zijn in september strafrechtelijke aanklachten ingediend bij de Ombudsman wegens verduistering en andere misdaden tegen de staat. Zij zijn betrokken bij het tien miljard peso grote corruptieschandaal met de prioriteitsfondsen van congresleden, de zogenaamde pork barrel fondsen.

Door Ted Laguatan*

Gezien de enthousiaste uitspraken van de Ombudsman, de Minister van Justitie en de voorzitter van de Commissie van Audit, lijkt het erop dat president Aquino luistert naar de woedende bevolking die gerechtigheid eist en wil dat de daders gearresteerd en vervolgd worden.

Onschuldig pleiten

2. Enrile, Estrada en Revilla (van L naar R)Strafrechtelijke aanklachten voor verduistering werden ingediend tegen de senatoren Juan Ponce Enrile, Jose "Jinggoy" Estrada, en Ramon "Bong" Revilla, tegen vijf voormalige congresleden en 30 andere ambtenaren en samenzweerders. Het vermeende brein, Janet Lim-Napoles, is ook aangeklaagd. Minister van Justitie Leila De Lima heeft aangekondigd dat dit slechts de eerste groep van vermeende overtreders is die vervolgd zullen worden. De onderzoeken tegen andere vermeende zwendelaars, waaronder senatoren Bongbong Marcos, Vicente Sotto, Gringo Honasan, Lito Lapid en andere ambtenaren, zijn nog niet afgerond.

De verdachten beweren allemaal onschuldig te zijn en komen met verklaringen als: "die handtekeningen zijn niet van mij", "mijn medewerkers deden dit zonder mijn medeweten", "ik wist niet dat de fondsen werden gemanipuleerd", enz.
Ze wezen ook naar andere ambtenaren van wie ze beweren dat die even schuldig zijn. Alsof zijzelf daardoor onschuldig zouden zijn. Hoe meer ze proberen onschuldig te lijken, hoe bozer de bevolking wordt. De woorden van een restauranthouder in Makati City weerspiegelen de woede en wrok van de mensen: "We werken allemaal hard. Corrupte belastingambtenaren zetten ons onder druk om belasting te betalen, die dan gebruikt zou moeten worden voor het welzijn van onze mensen. In plaats daarvan stelen deze varkens, deze senatoren en andere ambtenaren gewoon het geld. Ze moeten hangen."

Stand van het rechtssysteem

Zelfs als er in het wilde westen een paardendief op heterdaad betrapt werd, had hij nog recht op een eerlijk proces. Een bekend gezegde luidt: "Laten we de schoft een eerlijk proces geven voordat we hem ophangen."
De verdachten in deze zwendel hebben zonder meer recht op een eerlijk proces, ook al vindt de bevolking hen op basis van de omvang en het gewicht van het bewijsmateriaal al bij voorbaat schuldig.

3. Wij betalen belastingIk heb geen problemen met de rijke en machtige mensen die in de Filipijnen een eerlijk proces krijgen. Maar vaak is de rechter eigenlijk stiekem hun advocaat. Het is vaak het Filipijnse volk, vertegenwoordigd door de officieren van justitie, die geen eerlijk proces krijgen.
De rechtszaken tegen de familie van wijlen dictator Marcos en hun handlangers weerspiegelen de stand van het rechtssysteem in de Filipijnen. In de meeste gevallen was er geen gerechtigheid voor de mensen. In een rechtszaak van enkele jaren geleden over de verduistering van 50 miljard peso, oordeelde de meerderheid van de rechters van het Hooggerechtshof in het voordeel van een persoon die alom bekend stond als een Marcos trawant. Hij was geen maatje van Marcos, schreef een van de hoogste rechters. Voormalig rechter van het Hooggerechtshof en nu Ombudsman Conchita Carpio Morales vertegenwoordigde een minderheidsstandpunt en was geschokt door de beslissing van haar collega-rechters.

De voortvarende en ambitieuze onderzoeken die gaande zijn en de ingediende aanklachten zijn zeer bemoedigende tekenen die erop wijzen dat president Aquino gevoelig is voor de gedachten, gevoelens en eisen van de bevolking.
In de Filipijnse politieke cultuur kan de president aanklagers beïnvloeden om aanklachten in te dienen of om ze te laten vallen. Dus zijn Filipino's van over de hele wereld, die furieus zijn over machtige politici en ambtenaren die gewetenloos enorme hoeveelheden belastinggeld stelen, blij met deze ontwikkelingen.

Hoop op verandering

5. Bevolking verheft stem tegen corruptieWij zijn allemaal gewoon verschrikkelijk ziek en moe van de cultuur van geïnstitutionaliseerde corruptie op alle niveaus van de overheid, die iedereen dupeert en zo ingebed is dat er niets aan te doen lijkt behalve het te accepteren.
Maar nu blijkt dat er hoop is op verandering. Aquino handelt zoals een goede en morele president betaamt Hij staat justitie toe om haar werk goed uit te voeren. Hij zou hen ook sneller kunnen laten werken door fondsen te verstrekken, waardoor het aantal teams van rechercheurs en aanklagers met een hoge integriteit vergroot kan worden.
Hij krijgt echt een unieke kans om de richting van het beleid te verschuiven op een manier die iedereen ten goede komt. Als hij in staat is om bekende boeven met succes te vervolgen en gevangen te zetten voordat zijn termijn in 2016 eindigt - en de permanente boodschap afgeeft dat er voortaan geen corruptie bij de overheid geaccepteerd wordt – zal het leven zo veel beter zijn voor iedereen. Onze natie, die zo rijk is aan natuurlijke hulpbronnen en getalenteerde individuen, kan dan een spannende toekomst voor iedereen tegemoet zien. De mensen zullen Aquino voor altijd dankbaar zijn en hem erkennen als een groot president.

Moeilijk om de machtigen te veroordelen

De betrouwbare en gedetailleerde getuigenis van klokkenluider Benhur Luy, de bewijzen inclusief data, bedragen, bankrekeningen, namen en andere belangrijke gegevens die hij gedownload heeft van de computers van het vermeende meesterbrein Janet Lim Napoles - samen met overeenkomende dossiers van de Commissie van Audit - moeten voldoende zijn om de stelende senatoren, congresleden en ambtenaren te veroordelen.

Maar zelfs met de enorme hoeveelheid belastend bewijs en de beschikbare getuigenverklaringen, zal het geen fluitje van een cent zijn om de schuldigen die betrokken zijn bij deze massale diefstal van belastinggeld met succes te vervolgen en gevangen te zetten. Veel van de politici zijn zeer machtige en rijke mensen die zich de beste advocaten kunnen veroorloven en connecties hebben op hoge plaatsen.

4. Court hearingZe weten ook hoe ze media-mensen moeten inhuren en die maximaal kunnen inzetten. Deze huurlingen liegen en bedenken of verdraaien feiten om de aandacht van het publiek af te leiden van de schuldigen en de schuld bij onschuldigen te leggen. Sommige van deze oudere bedriegers, vermomd als journalisten of columnisten, dienden als propagandisten voor de overleden hebzuchtige, onderdrukkende en op macht beluste dictator Ferdinand Marcos. Hun belangrijkste onderneming is de verkoop van leugens. Zakelijk gezien zijn ze goed bezig. Ze misleiden het volk en richten hun aanval op president Aquino.

Kwade krachten aan het werk

Om de vermeende daders met succes te kunnen vervolgen, zijn er niet alleen teams nodig met toegewijde opsporingsambtenaren en officieren van justitie met een onbetwistbare integriteit, maar ook bekwame en eerlijke rechters. Zelfs als de overheid een sluitende zaak heeft, kan een corrupte rechter allerlei redenen - zelfs de meest schaamteloze leugens - tevoorschijn toveren om tot resultaten te komen die hem schikken. Jammer genoeg hebben we nog steeds geen systeem met juryleden. Het is veel lastiger om twaalf juryleden te beïnvloeden en om te kopen in vergelijking met het omkopen en beïnvloeden van slechts één rechter.

President Aquino moet absoluut zijn persoonlijke beveiliging verhogen. Dezelfde kwade en duistere krachten waar ook zijn vader mee te maken had, zijn aan het werk. Ik was samen met zijn vader Ninoy, voordat hij in 1983 vanuit de Verenigde Staten naar de Filipijnen vertrok en zijn martelaarschap tegemoet vloog. Ik luisterde naar Ninoy en merkte dat hij diep spiritueel was geworden. Hij kon niet meer worden omgekocht en niet meer bang gemaakt worden. De enige manier om hem nog te stoppen was om hem te doden. Als zijn zoon, en huidige president, ook wordt vermoord zijn we weer terug bij af. Hij is het aan de natie verschuldigd om extra voorzichtig te zijn.

Er woedt momenteel een hevige oorlog tussen goed en kwaad in de Filipijnen. Goede mannen en vrouwen kunnen niet aan de zijlijn blijven staan ​​en niet betrokken raken bij het uitdrijven van het kwaad van institutionele corruptie in de Filipijnse samenleving. We moeten onze stem verheffen tegen deze vreselijke morele ziekte die zoveel overheidsfunctionarissen, van de laagste tot de hoogste, infecteert, zoals vampiers die het levensbloed van onze mensen opzuigen.

* Ted Laguatan is een mensenrechtenadvocaat die gevestigd is in de omgeving van San Francisco, in Californië. Hij is ook één van de slechts 29 Amerikaanse advocaten die nu al 25 jaar lang officieel gecertificeerd zijn door de California State Bar als expert en specialist in het immigratierecht.

Dit artikel verscheen in september 2013 in de Philippine Daily Inquirer

Vertaling: Erniël G. de Boer

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.