Follow Me on Twitter
Monday, 13 May 2013 20:22

Verkiezingen in de Filipijnen

Vanmorgen om 7 uur gingen overal in het land gedurende 12 uur de stembussen open voor de landelijke en plaatselijke verkiezingen. De verkiezingscampagnes van de afgelopen maanden verliepen relatief rustig, er waren ruim 90 incidenten waarbij tussen de 60 en 70 mensen omkwamen en enkele tientallen gewond raakten. Dat lijkt veel, maar in een land waar politici bereid zijn tot omkoping, intimidatie en moord om maar te winnen, valt dat aantal mee en ligt het lager dan in veel van de voorgaande verkiezingen.

Er wordt gestreden om ruim 18.000 posten. De meeste daarvan zijn locale posten, zoals die van 13.500 raadsleden en 1634 burgemeesters van gemeenten en steden, 765 leden van provinciale staten en 80 gouverneurs van evenzoveel provincies. Daarnaast worden ruim 280 leden van het Huis van Afgevaardigden en de helft van de 24 senatoren gekozen.

Een dertigtal buitenlandse waarnemers ging in teams naar zes gebieden waar de verkiezingscampagnes tussen kandidaten heftig was of die bekend staan als regio's waar vaak problemen zijn, zoals de Autonome Regio Moslim Mindanao (ARMM), Mabate, Camarines Sur in Bicol en Pampanga.

Grote logistieke operatie
Er zijn ruim 52 miljoen stemgerechtigden van 18 jaar en ouder. Stemmen is niet verplicht, maar naar verwachting zal 70 tot 75 procent gaan stemmen. Het is de tweede keer dat er gebruikt wordt gemaakt van stemmachines, zo'n 80.000 in totaal. De stemmachines zijn eigenlijk telmachines omdat eerst een stembiljet wordt ingevuld, dat vervolgens in de machine wordt ingevoerd om de stemmen te tellen.
De organisatie is een grote logistieke operatie. De stemmachines werden in de weken voor de verkiezingen naar alle delen van het land vervoerd, ook naar kleine eilanden en afgelegen gebieden. Er gingen 1000 draagbare generatoren mee omdat niet op alle plekken elektriciteit beschikbaar is. De stembiljetten werden in de week voor de verkiezingen verspreid en instructeurs werden getraind. Die instructeurs moesten de dag voor de verkiezingen de onderwijzers, die de stembureaus bemensen, helpen om de machines op te zetten en uit te testen.

Schietpartijen
Op de verkiezingsdag zelf vielen er in het zuiden van het land zeven dodelijke slachtoffers. In de provincie Sulu, ten zuidwesten van Mindanao, vielen bij een vuurgevecht tussen aanhangers van twee kandidaten drie doden. Op een andere plek in Sulu werd een voertuig, dat kiezers vervoerde, beschoten waarbij één dode en vier gewonden vielen. Bij een schietpartij in Zamboanga del Sur werden drie aanhangers van een locale kandidaat gedood en raakten acht mensen gewond. Bij een granaat inslag bij een stembureau in Marawi City, Lanao del Norte, raakten vier mensen gewond. Ook in Shariff Aguak, in Maguindanao, werd een granaat afgevuurd op een stembureau. Er vielen daar geen doden of gewonden.

Defecte telmachines
In Caloocan City, in het noorden van Metro Manilla, stopten 16 stemmachines ermee. Een deel kon opnieuw worden opgestart. De anderen werden vervangen door reserve machines. Op tientallen andere plaatsen waren er ook machines die het begaven. Daarom had de kiescommissie Comelec 2000 extra machines klaarstaan op verschillende centrale plaatsen, ter vervanging van defecte machines. Die vervanging liet soms uren op zich wachten, maar ondertussen gingen kiezers door met het invullen van de stembiljetten. Die werden later alsnog in de telmachines ingevoerd.
In andere plaatsen had men te maken met stroomuitval, stembiljetten die te lang waren en waar een stuk afgeknipt moest worden om ze de machine in te krijgen. Er waren ook tientallen kiezers wiens namen niet op de lijst voorkwamen, terwijl er in andere gevallen namen opstonden van mensen die al overleden waren of in het buitenland werken. In Lipa City in Batangas, zochten kiezers tevergeefs naar hun stembureau, het was niet opgezet. Plaatselijke medewerkers van de Comelec deden hun best op het stembureau alsnog op te zetten.
Deze voorvallen maken duidelijk dat de verkiezingen niet vlekkeloos verliepen, toch viel het aantal gevallen waar het mis ging volgens de Comelec erg mee en zouden ze geen invloed hebben op de uitslag.

Politieke dynastieën
Veel meer invloed op de uitslag heeft het geld dat de kandidaten ter beschikking hebben. Veel van de kandidaten voor de Senaat, het Huis van Afgevaardigden, het gouverneur- en burgemeesterschap behoren tot de politiek clans, ook wel politieke dynastieën genoemd. In de jaren negentig leek de invloed van de dynastieën op zijn retour, maar ze weer helemaal terug in het centrum van de macht. De dochter van vice-president Binay, bijvoorbeeld, die geen enkele politieke ervaring heeft staat in de voorlopige uitslag voor de Senaat op de vijfde plaats en driekwart van de voorlopige top twaalf is afkomstig uit politieke clans. De zoon van Binay zal zeker herkozen worden als burgemeester van Makati City en daarmee de dertigjarige heerschappij van de Binay's in de stad bestendigen. Een andere dochter van Binay is een zekere winnaar van een zetel in het Huis van Afgevaardigden. Namen als Estrada, Marcos, Conjuanco, Aquino, Arroyo, Villar, Angara, Alcantra, om er een paar te noemen, zullen veelvuldig in de uitslagen voorkomen. Het politieke leven in het land wordt beheerst door naar schatting 250 politieke clans. Geld, invloed en naamsbekendheid zijn cruciaal, anders maken kandidaten maar een geringe kans om te winnen. Een wetsvoorstel dat vorig jaar in het Huis van Afgevaardigden werd ingediend om de macht van politieke dynastieën in te perken maakte geen schijn van kans en verdween al snel van de agenda.

Kopen van stemmen
Veel kiezers, vooral op het platteland stemmen op de kandidaat die hen het meeste betaalt. Ze hebben de ervaring dat het voor hen niet veel uitmaakt wie wint en aan de macht is. Politici blijken niet vies te zijn van het kopen van stemmen. Daarom proberen kiezers hun stem zo duur mogelijk te verkopen, dat kan soms wel een weeksalaris of zelfs meer opleveren. In Ozamiz City, in noordwest Mindanao, hingen een honderdtal mensen rond op straathoeken in de verwachting hun stem nog te kunnen verkopen. In Baroy, Lanao del Norte, voelden kiezers zich na twee dagen wachten in de steek gelaten. Terwijl kiezers in omliggende plaatsen 500 tot 1500 peso kregen voor hun stem, was hen geen geld geboden. Sommige kandidaten betalen in twee keer, een deel vooraf en een deel na afloop als kiezers kunnen aantonen op wie ze gestemd hebben. Vanuit Negros en vanuit het oosten van Mindanao, uit het gebied dat in november vorig jaar getroffen werd door tyfoon Pablo, kwamen berichten dat op grote schaal stemmen gekocht werden.

In een poging het kopen van stemmen aan banden te leggen, vaardigde de Comelec een maatregel uit waarbij mensen vanaf een week voor de verkiezingen niet meer dan 100.000 peso aan contant geld mochten opnemen. Het Hooggerechtshof verklaarde de maatregel echter nietig omdat het slecht zou zijn voor het zakenleven en de economie.

Bronnen: Philippine Daily Inquirer en Philippine Star.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.