Follow Me on Twitter
Friday, 13 April 2012 18:16

De Turtle eilanden: toevluchtsoord voor zeeschildpadden en mensen

02-turtleIn een uithoek van de zuidelijkste provincie Tawi-Tawi liggen de zes Filipijnse Turtle eilanden. Duizenden inwoners op een landoppervlak van maar 300 hectare, op een 'steenworp' afstand van Sabah, Maleisië. Wat deze eilanden bijzonder maakt is dat ze behoren tot een natuurreservaat voor zeeschildpadden. Deze beschermde status zorgde voor een zeldzame babyboom van de met uitsterven bedreigde groene zeeschildpad op het enige onbewoonde Turtle eiland, Baguan. Naar verwachting zal dat leiden tot een flinke verhoging van het aantal groene zeeschildpadden wereldwijd.

Door Meyke van den Bos

2. Kaartje Turtle eilanden, Tawi-TawiDe Turtle eilanden liggen ten zuiden van Palawan op de grens van Maleisië en de Filipijnen. Zes van de eilanden behoren tot de meest zuidelijke Filipijnse provincie Tawi-Tawi en drie van de eilanden behoren tot Sabah, Maleisië. De eilanden worden gevormd door de toppen van een grotendeels onder water gelegen bergketen. Zij kregen hun huidige vorm door een dramatische stijging van de zeespiegel 15.000 jaar geleden. Eeuwenlang vielen de eilanden onder Brits protectoraal en werden pas in 1930 overgedragen aan de Verenigde Staten en toen toegevoegd aan de Filipijnen. De totale oppervlakte van de zes eilanden bedraagt 308 hectare. Langaan is met 7 hectare het kleinste eiland en Taganak met 116 hectare het grootste. Vijf van de eilanden zijn bewoond, Baguan is als enige eiland onbewoond. Het gemeentebestuur zetelt op Taganak, dat op veertien uur met de boot van de provinciehoofdstad van Tawi-Tawi ligt. Terwijl de Maleisische kustplaats Sandakan maar op veertig kilometer afstand ligt.

Beschermd gebied

Er wonen momenteel ruim 8000 mensen op de Turtle eilanden. In de jaren zeventig en tachtig bestond de bevolking van ongeveer 1500 mensen voornamelijk uit Jama Mapun, behorend tot de Sama bevolkingsgroep die de meerderheid vormen in Tawi-Tawi. Het merendeel van de hedendaagse bevolking bestaat echter uit Tausug, die het geweld in Mindanao zijn ontvlucht. Op zoek naar een veilig onderkomen hebben ze zich in Tawi-Tawi, waaronder op de Turtle eilanden, gevestigd. Daardoor zijn de Jama Mapun op de Turtle eilanden nu in de minderheid. De vegetatie op de eilanden is niet al te uitbundig en bestaat grotendeel uit lage begroeiing, struiken en palmbomen. De 34 vogelsoorten die er voorkomen zijn ook elders in de Filipijnen te vinden. Wilde zoogdieren zijn er nauwelijks, naast de grote fruitetende vleermuis komen alleen ratten er veelvuldig voor. Verder leven er verschillende soorten hagedissen. Koraal komt veel voor in de wateren rondom de eilanden en het is daarom niet verwonderlijk dat er 230 soorten tropische vissen zijn geteld.

Baby schildpaddenIn mei 1996 sloten de Filipijnen en Maleisië een overeenkomst waarbij werd vastgelegd dat de Turtle eilanden een beschermd cultureel erfgoed vormen. In augustus 1999 werd het gebied uitgeroepen tot een natuurreservaat met de status "extreem hoog" voor de bescherming van de biodiversiteit. Dit op basis van het feit dat het de belangrijkste plek in de ASEAN regio is waar de groene zeeschildpad haar eieren legt. Er zijn in de hele wereld maar tien van dergelijke plekken meer over. Ook andere zeeschildpadden leggen er hun eieren, maar veel minder massaal dan de groene zeeschildpad. Alle soorten zeeschildpadden staan inmiddels te boek als bedreigd.

Belangrijkste vijand van de zeeschildpad

Ondanks het feit dat er geen duidelijke cijfers zijn over het aantal groene zeeschildpadden in de wereld, schat de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) dat het aantal in het laatste decennium met maar liefst 50 procent is afgenomen. De belangrijkste reden hiervoor is menselijke ingrijpen in de leefomgeving van de schildpad: het vernietigen van hun broedplaatsen, huishoudelijke en industriële vervuiling, de commerciële visserij, en het verhandelen van hun vlees en eieren. In sommige delen van Azië worden de eieren gezien als delicatesse. Naast de eieren wordt ook het vlees van de groene schildpad gebruikt voor consumptie. Zo dankt de groene zeeschildpad zijn naam aan de kleur van het vet waarmee mensen soep maken. Een ander opmerkelijk feit dat deze zeeschildpadden erg kwetsbaar maakt is dat zij enkel nestelen op de plaats waar zij geboren zijn. Ze leggen duizenden kilometers af tussen hun vaste voedergebied en het strand waar ze hun eieren leggen. Het beschermen van deze stranden vormt daarom een van de belangrijkste taken om de groene zeeschildpad te behoeden voor uitsterven. Een taak die aan het natuurreservaat van de Turtle eilanden is toebedeeld.

Babyboom

Bevolking van Turtle eilanden is snel gegroeidHoewel de Turtle eilanden als geheel als natuurreservaat gelden, is Baguan het enige eiland dat op dit moment in zijn geheel als beschermd gebied is verklaard en dus ook geen menselijke bewoners kent. Op de andere eilanden wordt gewerkt met een 60 - 40 procent ratio. 60 procent van de eieren mag gebruikt worden voor consumptie en verkoop, 40 procent moet behouden blijven voor het voortbestaan van de bedreigde zeeschildpadden. De lokale overheid ziet dit als een voorlopig compromis. Voordat er een volledig verbod op het verzamelen van eieren ingesteld kan worden eist de overheid dat er eerst alternatieve projecten moeten worden opgezet voor het levensonderhoud van de bevolking.

Op Baguan zijn dit jaar maar liefst 1,44 miljoen eieren van de groene zeeschildpad geteld. Dit is het grootste aantal sinds men begon te tellen in 1984. Deze babyboom is een zeer geslaagde uitkomst van het al drie decennia lang durend beschermingsproject, aldus de milieuorganisatie Conservation International. Het grote aantal eieren is een belangrijk succes in de strijd tegen het uitsterven van de groene zeeschildpad. Normaal gezien bereiken ongeveer tussen de 0,1 tot 1 procent van de eieren de volwassenheid. Dit betekent dat de kans bestaat dat deze baby boom zal leiden tot 13.000 extra volwassen schildpadden die de oceanen van de wereld zullen bevolken. Dit succes is ook belangrijk omdat deze zeeschildpad ongeveer 100 jaar oud kan worden. De gevolgen van deze baby boom zullen hierdoor nog gevoeld worden tot in de 22ste eeuw.

De strijd tegen de menselijke vijand

Ondanks dit succes blijft waakzaamheid geboden. Op de Turtle eilanden is het stropen van eieren nog steeds een veel voorkomende overtreding. Een verklaring hiervoor is dat het grootste deel van de eierenroof onbestraft blijft. Het hoofd van de plaatselijke politie, Norlito Mata, wijdt dit aan het ontbreken van een rechtbank en een parket op de eilanden. Daarnaast bestaat er op de eilanden geen gemeentelijke detentie-instelling. Milieu-advocaat Ipat Luna is het met Norlito Mata eens: "De geografische afstand tot een rechtbank is de belangrijkste oorzaak. Het zou 100.000 peso aan brandstof kosten om verdachten naar de provinciehoofdstad Bongao te brengen, waar ze berecht kunnen worden. Bovendien vaart er maar eens per week een boot en duurt de tocht tenminste 14 uur. "Dit is de reden waarom stroperij hier simpelweg amicaal wordt opgelost", aldus het hoofd van de politie.

Schildpadden eieren worden illegaal verkochtIllegale visserij, door zowel de lokale bevolking als door buitenlandse vissers, vormt eveneens een bedreiging voor het toch al kwetsbare marine-ecosysteem. De tampasak (de Maleisische term voor vissersboot) die gebruikt wordt voor de illegale visserij, laat grote zware netten over de bodem van de oceaan slepen. Op deze manier vangen ze alles wat op hun weg komt. Schildpadden die per ongeluk in zo'n net verstrengeld raken verdrinken na een tijdje omdat ze niet naar de oppervlakte kunnen om lucht te happen. Volgens het Pawikan Conservation Project zijn er tot honderd tampasak die dagelijks in het natuurreservaat van de Turtle eilanden opereren. Een bijkomend probleem dat het effectief beschermen van de groene schildpadden belemmert is de angst van de lokale Filipijnse ambtenaren om de fragiele politieke banden met Maleisië te schaden. Veel Maleisische vissers zijn afhankelijk van de Filipijnse zeeën voor hun dagelijks bestaan. Aan de andere kant kunnen de inwoners van de Turtle eilanden gemakkelijk en zonder officieel paspoort naar Sabah in Maleisië reizen om bijvoorbeeld medische verzorging te krijgen. Uit angst om deze banden te schaden blijven veel internationale overtredingen tot nu toe onbestraft.

De toekomst van de Turtle eilanden

Sommige instanties die bij het natuurreservaat betrokken zijn constateren een belangrijke verandering in de houding van een groot deel van de bevolking. Waar veel bewoners in eerste instantie het natuurreservaat zagen als een bedreiging van inkomen en voedselvoorziening, is er door middel van dialoog en consultatie nadruk komen liggen op het historische en culturele belang van de schildpadden voor de eilanden en de belangrijke rol die de bewoners spelen in de mondiale strijd om dit dier te behoeden voor uitsterven.

Groene zeeschildpad legt eierenOok is er een begin gemaakt met het bieden van alternatieve vormen van kostwinning aan de bevolking. Zo steunt Conservation International bijvoorbeeld projecten die vrouwen in staat stellen een eigen traditionele weverij te beginnen, wordt jongeren geleerd om van gerecycleerd plastic en drijfhout gebruiksgoederen te maken en krijgen zij de materialen om dit te doen. De veranderende houding van de inwoners van de Turtle eilanden is een belangrijke stap in de goede richting voor het natuurreservaat. De recente baby boom van groene zeeschildpadden is een resultaat waar iedereen trots op mag zijn. De vooruitzichten zijn daarom goed, maar het werk is nog lang niet klaar. Om ook in de toekomst goede resultaten te bereiken en om de Turtle eilanden een ware oase te laten zijn voor zowel mensen als zeeschildpadden, is een volgende belangrijke stap een adequate rechtshandhaving.

1 comment

  • Comment Link S Oudshoorn Friday, 11 April 2014 21:35 posted by S Oudshoorn

    ohhh ik zou vanuit mn hart hier iets mee willen doen !! staat op mn bucket-list !

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.