Follow Me on Twitter
Saturday, 05 February 2011 13:01

Nieuwe technologieën winnen terrein

1. Elektrische jeepney op zonne-energieNieuwe technologieën, toegepast in elektrische auto's en zonnewagens lijken voor een land als de Filipijnen een ver-van-mijn-bed-show. Toch is dat allesbehalve het geval. Sinds een paar jaar kent men er de elektrische jeepney, wordt er hard gewerkt aan het ontwerp van een supersnelle auto die op zonne-energie rijdt en vinden zonnepanelen steeds nieuwe toepassingen.

Door Evert de Boer

De elektrische jeepney

Enkele jaren geleden werd in Metro Manilla de elektrische jeepney geïntroduceerd. Aan de buitenkant lijken ze nauwelijks op de aloude kleurrijke en zwaar walmende jeepneys die het straatbeeld in veel Filipijnse steden bepalen. Ze hebben meer weg van grote, mooi uitgevoerde golfkarren. Aan de binnenkant doet deze minibus wel denken aan de klassieke jeepney, met banken aan elke zijkant die plaats bieden aan zo'n 16 passagiers. Het grote verschil is echter dat ze geruisloos door Makati zoeven, aangedreven door een elektrische motor.
2. Eelectrische jeepney in het ARMM complexDe elektrische jeepney werd ontwikkeld om de uitstoot van uitlaatgassen in metropool Manilla en andere steden te verminderen, wat geen overbodige luxe is. Alleen al in Metro Manilla worden 60.000 op diesel rijdende jeepneys ingezet voor het openbaar vervoer. Samen met de bussen worden zij grotendeels verantwoordelijk gehouden voor de enorme luchtvervuiling waar de bevolking in de metropool onder lijdt.
Het plan is om de stroom waarop ze rijden op te wekken uit duurzame bronnen, vooral door middel van zonnepanelen en biogasinstallaties. In Manilla willen de initiatiefnemers spoedig beginnen met de bouw van een biogasinstallatie.

Kinderschoenen

Toch komt het grootschalig gebruik niet echt van de grond omdat het project met veel aanloopproblemen te kampen heeft. De regelgeving voor het openbaar vervoer moet worden aangepast voordat de e-jeepney als voertuig in het openbaar vervoer kan worden ingezet. Zoals gewoonlijk draaien de ambtelijke molens in een slakkengang en is dit na bijna drie jaar nog niet geregeld. Zolang er geen bekende persoonlijkheden of politici zijn die zich achter het project scharen, kan het nog wel even duren voor deze regels aangepast zijn. Tot die tijd is de e-jeepney gebonden aan een aantal particuliere routes in Makati en kan het project worden afgedaan als een mooi maar niet realistisch initiatief in het rijke Makati. Vooral de eigenaren, bouwers en chauffeurs van de klassieke jeepney doen de elektrische variant af als een zinloos experiment. Of de e-jeepney zich buiten Makati kan bewijzen blijft vooralsnog een grote vraag. Na zes tot acht uur laden kan de jeepney zo'n 70 kilometer afleggen, met een maximum snelheid van 60 kilometer per uur. Het voordeel is echter dat de minibus geen stroom verbruikt als hij stilstaat, wat natuurlijk in de drukte van de stad nogal eens voorkomt. Criticasters vragen zich ook af of de elektrische motor sterk genoeg is om tegen de flauwe hellingen van viaducten op te rijden. Een serieus probleem is dat de elektrische motor nog niet bestand is tegen overvloedige regen en ondergelopen wegen. Het voertuig komt dan steevast tot stilstand.
Mocht de e-jeepney deze kinderziekten overwinnen dan zal de vervanging van tienduizenden jeepneys door de e-variant een mega-operatie inhouden, die tientallen miljarden peso gaat kosten. De vraag is wie dat zal gaan betalen. Terwijl de initiatiefnemers van het project in Makati zich voor deze dilemma's geplaatst zien, wordt het idee inmiddels in andere delen van het land opgepikt.

Palawan en ARMM

Een jaar geleden heeft de lokale overheid van Puerto Princesa, op het zuidwestelijke eiland Palawan, het initiatief genomen om de e-jeepney in de stad te introduceren. Zij willen honderden e-jeepneys inzetten voor het openbaar vervoer. Hun grote ambitie is echter om de 4000 rammelende en knetterende tricycles te vervangen door elektrische "e-trikes". Alleen moet de e-trike nog wel worden ontwikkeld. Inmiddels is men in Puerto Princesa al begonnen met de bouw van een 100 miljoen peso kostende biogascentrale van één megawatt.

Sinds begin 2011 rijden de eerste e-jeepneys op het 37 hectare grote terrein van het kantorencomplex van de Autonome Regio Moslim Mindanao rond. De regionale overheid heeft aangegeven eerst ervaring te willen opdoen met de stille minibus in het ARMM complex, om het voertuig daarna stap voor stap op andere plaatsen in de regio te introduceren.

Zonnewagen

3. Sikat zonnewagenIn 2007 deed voor het eerst een Filipijnse zonnewagen mee aan de World Solar Challenge in Australië. Dat is een tweejaarlijkse wedstrijd voor auto's die op zonne-energie rijden en gaat over een afstand van 3021 kilometer dwars door Australië. De Filipijnse zonnewagen eindigde als twaalfde in een veld van 40 deelnemers. Met de doelstelling om in oktober 2011 in de top vijf van deze race te eindigen, begon een team studenten van De La Salle Universiteit in Manilla aan de bouw van een supersnelle zonnewagen: de Sikat. Het project wordt gesteund door verschillende Filipijnse bedrijven, die samen met de universiteit de Philippine Solar Car Society vormen. De bovenkant van de zonne-auto is bedekt met de modernste zonnecellen, die in Lagune worden geproduceerd. Het omhulsel is gemaakt van koolstofvezels, ook gebruikt voor Formule 1 wagens, en weegt daardoor nog maar 190 kilo. Dat is 100 kilo lichter dan zijn voorganger. Bovendien is het nieuwe model een stuk slanker en rijdt het op één voorwiel en twee achterwielen. De topsnelheid van de Sikat ligt rond de 120 km per uur en hij haalt een gemiddelde snelheid van 80 km per uur. In de World Solar Challenge race van 2009 zou dat goed geweest zijn voor een derde plaats.

Ter promotie van het gebruik van zonne-energie doorkruist de Sikat sinds de zomer van 2010 het hele land, wordt de wagen tentoongesteld en worden er demonstraties gehouden. Vooral in de provincie kunnen de mensen hun ogen vaak niet geloven bij het zien van de futuristisch ogende zonnewagen.

Zonnepanelen

4. Solar panel installation PhilippinesAangezien de zon in de Filipijnen jaarlijks vele uren uitbundig schijnt, zou het voor de hand liggen dat het gebruik van zonne-energie een grote vlucht neemt. De hoge investeringskosten hebben dat echter voorkomen. Voorstanders van het op grote schaal inzetten van zonne-energie hebben hun hoop daarom gevestigd op de relatief goedkope en hoogwaardige zonnepanelen die momenteel in China worden vervaardigd.
Een van hen is Naderev Saño, lid van de Climate Change Commissie en voormalig campagne leider klimaatverandering bij het Wereld Natuur Fonds. Begin 2009 plaatste hij op het dak van zijn woning in Quezon City een zonnepaneel met een vermogen van 150 watt-piek en een opbrengst van circa 140 KWh op jaarbasis. Deze kleine installatie zorgde ervoor dat het gezin Saño na de orkaan Ondoy in oktober 2009 elektriciteit in huis had, terwijl in heel Metro Manilla de stroom was uitgevallen. Terwijl iedereen het met kaarslicht moest doen hadden zij licht, konden naar de televisie kijken en zelfs koken op elektriciteit. Saño betaalde 90.000 peso voor de hele installatie. Een dergelijke in China geproduceerde set kost momenteel ongeveer de helft van dat bedrag. Maar ook 45.000 peso is voor veel mensen een brug te ver.

Schoon drinkwater

5. Zonnepanelen op TongkilOp het platteland worden zonnepanelen mondjesmaat ingezet om stroom te genereren in afgelegen dorpen waar geen elektriciteit beschikbaar is. Meestal zijn dat projecten die mede gefinancierd worden door fondsen vanuit het buitenland. Een voorbeeld daarvan is een dorp op het eiland Tongkil, waar met zonnepanelen elektriciteit word opgewekt voor verlichting en een waterpomp. Tongkil is een eilandje dat ligt tussen Basilan en Jolo, in de Sulu archipel. Enkele jaren geleden verving elektrisch licht de kerosinelampen en zorgde een waterpomp ervoor dat water uit een diepe ondergrondse bron omhoog wordt gepompt in een 8000 liter grote watertank. Door middel van een leiding van circa 900 meter lang en zes kranen hebben alle bewoners schoon water op loopafstand. Ziektes veroorzaakt door vervuild water komen sindsdien niet meer voor.

Aandoenlijk

Een kleinschalige en aandoenlijke toepassing van zonne-energie is op een venterswagentje (solar kariton), wat 's avond in huis als lichtbron kan dienen, bijvoorbeeld voor kinderen die huiswerk moeten maken. Het karretje kan overdag gebruikt worden voor de verkoop van frisdrank, etenswaren, fruit, noten, etc. Terwijl de verkoper het karretje door het dorp voortduwt wekt een klein zonnepaneel op het dak stroom op, dat in een ingebouwde accu wordt opgeslagen. 6. Solar karitonEen volle accu is voldoende om zes uur tv te kijken en er kan ook een dvd speler op worden aangesloten. Bovendien kan een ingebouwde led-lamp een gezin een hele avond van licht voorzien. Het eenvoudige systeem is uitermate geschikt voor afgelegen dorpen waar geen elektriciteit is. Het karretje wordt ondermeer gepromoot middels een microkredietprogramma. Dat lijkt vooralsnog wel nodig want de kosten van de solar kariton zijn 25.000 peso (ruim 400 euro).

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.