Follow Me on Twitter
Monday, 19 January 2015 22:24

Paus Franciscus op bezoek in de Filipijnen

Na een bezoek van 4 dagen aan de Filipijnen is Paus Franciscus op maandagochtend 19 januari weer teruggekeerd naar Rome. Het land was al wekenlang in de ban van het bezoek van de paus, voordat hij op donderdag 15 januari aankwam in Manilla. De Filipijnse overheid had de drie werkdagen dat de paus in de Filipijnen verbleef uitgeroepen tot nationale feestdagen, zodat iedereen vrij was. Tijdens de rit van het vliegveld naar zijn tijdelijke verblijf in Manilla stonden tussen de 700.000 en 1 million mensen langs de route om de Paus te verwelkomen.

De Filipijnen is het enige land in Azië waarvan de grote meerderheid van de bevolking katholiek is. Ruim 80% van de ruim 100 miljoen Filipino's hangt het katholieke geloof aan en het is daarmee het land met het grootste aantal katholieken in Azië.

Na zijn ontmoeting met president Aquino op vrijdag hield de paus zijn eerste toespraak in aanwezigheid van 400 vertegenwoordigers van regering, parlement en overheid en buitenlandse diplomaten. Daarbij riep hij overheid en elite aan om werk te maken van de aanpak van de grote armoede. "Het is nu, meer dan ooit, noodzakelijk dat politieke leiders het goede voorbeeld geven in eerlijkheid, integriteit en inzet voor het algemeen welzijn" zei de Paus. Ook deed hij een beroep op iedereen, op alle niveaus van de samenleving, om elke vorm van corruptie, die de bestaansmiddelen van armen ontneemt, te verwerpen. Daarbij liet hij de negatieve rol die de politieke elite daarbij speelt min of meer in het midden en refereerde hij ook niet aan de rol van een aantal bisschoppen, die grote 'giften' aannamen van voormalig president Arroyo, toen die nog aan de macht was.

Tacloban en Palo
Een belangrijke gebeurtenis was het bezoek van de Paus aan de steden Tacloban en Palo op Leyte, die ruim een jaar geleden zwaar werden getroffen door tyfoon Haiyan. Een paar maanden nadat de tyfoon op 8 november 2013 het land had geteisterd, kondigde de kerkvorst aan dat hij Tacloban zou gaan bezoeken. De paus kreeg een proefje van wat de mensen daar ruim een jaar geleden meemaakten, want juist op de dag dat hij Leyte bezocht kwam er een tropische storm aan, met een windkracht van 120 km per uur. Een half uur na zijn aankomst droeg hij in Tacloban, in de stromende regen, een mis op in de open lucht, die bijgewoond werd door honderdduizenden mensen. Daar waren mensen bij uit andere delen van de Filipijnen, sommigen waren met de boot en auto dagenlang onderweg geweest om Tacoloban te bereiken.

Na Tacloban droeg Paus Franciscus een mis op in de kathedraal van Palo, zo'n 50 km ten zuiden van Tacloban. De mis in Palo werd drastisch ingekort omdat de tyfoon steeds dichterbij kwam. Aan het einde van deze ingekorte mis kondigde de paus aan dat de geplande lunch met de overlevenden van tyfoon Haiyan niet door kon gaan omdat hij snel terug moest na Manilla. Hij vertrok vier uur eerder dan was voorzien en hij bood de bevolking daarvoor uitgebreid zijn excuses aan. Het vliegtuig met de regeringsdelegatie die naar Tagloban was gekomen vertrok kort na de paus en raakte door de harde wind van baan en kwam in het gras terecht.

Openlucht mis voor zes miljoen gelovigen
Op zondagmiddag om 3 uur droeg de prelaat een openluchtmis op in het Luneta park in Manilla, bij de Quirino Grandstand. Ondanks de stromende regen, werd de mis bijgewoond door tussen de 6 en 7 miljoen gelovigen, die lang niet allemaal in het park pasten. Het aantal toegangen tot het park werd zondagochtend vroeg vergroot van 50 naar 75 en ze werden al om 5 uur geopend, een uur eerder dan oorspronkelijk gepland. De mensen die de nacht in de buurt van het park hadden doorgebracht – velen buiten, ondanks de regen – konden een goede plaats bemachtigen. Daarna werd het dringen geblazen, waarbij tientallen mensen (over het algemeen lichte) verwondingen opliepen. Veel van de mensen die om 7 uur of later aankwamen konden alleen nog aan de randen van het park terecht of konden het park niet meer in. Met een beetje geluk konden zij de mis volgen op één de 40 grote schermen die rondom het park waren opgezet.

Het bezoek van de paus zorgde voor de grootste veiligheidoperatie in de Filipijnen ooit , waarbij meer dan 50,000 politiemensen en militairen werden ingezet. Het aantal gelovigen dat zondag naar het Luneta park was getrokken, was het grootse aantal dat ooit een mis van de paus bijwoonde. Het was ruim meer dan de 5 miljoen mensen die de mis van paus Johannes Paulus II in 1995 in Manilla bijwoonden. Paus Johannes Paulus bezocht de Filipijnen ook in 1981 en één van zijn voorgangers , paus Paulus VI, bezocht het land in 1970.

Bronnen: Philippine Daily Inquirer en Philippine Star

 

More in this category: « Acht maanden na Haiyan

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.