Follow Me on Twitter
Monday, 22 July 2013 12:38

Verhalen uit het veld van een verkiezingswaarnemer

1. Overal verkiezingspostersEen dertigtal buitenlandse waarnemers ging in teams naar zes gebieden waar de verkiezingscampagnes tussen kandidaten heftig waren of die bekend staan als regio's waar vaak problemen zijn. Hieronder de ervaringen en een analyse van de problemen, geschreven door een van de waarnemers uit Australië.

Door Adele Webb*

Voor de gemiddelde persoon die bekend is met verkiezingen in westerse landen, kan democratie in actie in andere delen van de wereld ervaren worden als uitdagend, zo niet als confronterend.

Redelijk soepel

Terwijl we de gemeente binnen reden, langs waterbuffels die verkoeling zochten in het water van de rijstvelden, kreeg onze gids een anonieme sms: "Je mag binnen komen, maar mogelijk kom je er niet weer uit".

We waren als buitenlandse waarnemers voor de algemene verkiezingen in mei in de provincie Cagayan, in het uiterste noorden van de Filipijnen, daar waar de Stille Oceaan en de Zuid-Chinese zee elkaar ontmoeten. Afgezien van enkele prangende kwesties, zoals overvolle klaslokalen en minimale geheimhouding, een paar defecte optisch telmachines en wat technische problemen bij het elektronisch versturen van de resultaten, verliepen deze verkiezingen redelijk soepel.

De nieuwe telmachines hebben het knoeien met stembiljetten en daarmee grootschalige fraude een stuk moeilijker gemaakt.
De opkomst onder de 52 miljoen Filipijnse kiezers lag op ongeveer 75 procent en op nationaal niveau won een losse regeringsgezinde coalitie genoeg zetels om de meerderheid in beide Huizen van het Congres te bezetten.

Misstanden

Stembureau in het noorden van het landHet kwalitatieve verhaal is minder eenvoudig. Hoog in het noorden van het land was het kopen van stemmen, net als in andere delen van het land, al een maand eerder begonnen. Betalingen aan leiders van de lokale politieke clans door nationale politici was al ruim daarvoor begonnen. Zelfs de "hervormingsgezinde" kandidaat voor het gouverneurschap gaf toe dat de meeste politici een eigen privé-leger hebben. Het was algemeen bekend dat de voormalige politie commandant, die nu in de race was voor een burgemeesterspost, gesteund werd door zijn voormalige manschappen.

Toen we aan de huidige politie commandant vroegen waarom het gebied nu ogenschijnlijk vreedzamer was dan in 2010 (er werd toen een aantal kandidaten vermoord), legde hij uit dat het kwam omdat zijn mobiele brigades de mensen waarschuwden dat ze zouden worden gedood als ze problemen zouden veroorzaken.

Het was niet mijn eerste keer dat ik midden in een verkiezing zat in Filippijnen. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2010 was ik als buitenlandse waarnemer op een kleine haciënda op het eiland Negros.

Lawaaierig, kleurrijk en verwarrend

Het observeren van verkiezingen door onafhankelijke waarnemers vormt een belangrijke bron voor het verzamelen van gegevens door politieke wetenschappers die erop gebrand zijn om "electorale integriteit" in verschillende landen en regeringsvormen te meten, te vergelijken en uit te leggen. Als wij een universele causale theorie kunnen ontwikkelen over waarom verkiezingen slagen of mislukken, zullen we beter in staat zijn om met technische middelen de problemen, vooral in ontwikkelingslanden en nieuwe democratieën, te verminderen.

Het probleem is dat wanneer het formele proces van verkiezingen gescheiden wordt van de lokale context, onze verklaring waarom dingen verkeerd gaan niet alleen onvolledig zal zijn, maar ook het risico in zich draagt misleidend of zinloos te zijn voor de betrokken bevolking.

Verkiezingen zijn lawaaierig en kleurrijkVerkiezingen in de Filipijnen zijn altijd lawaaierig en kleurrijk. Ze zijn ook verwarrend. We kunnen niet verwachten de gekke dingen die gebeuren te begrijpen zonder een goede kennis van de achtergronden. Democratie ontstaat immers uit de geschiedenis en ervaring van een land. Het kan niet simpelweg worden geëxporteerd of geïmplanteerd. Maar dat is precies wat er wel gebeurd is in de Filipijnen.

Historisch perspectief

Na drie en een halve eeuw Spaanse koloniale heerschappij werd de Filipijnen in 1898 voor het eerst onafhankelijk. Dit werd echter op brute wijze teniet gedaan toen het Amerikaanse leger de eilanden in 1901 met geweld bezette. In de eerste van vele koloniale paradoxen gingen de nieuwe heersers de Filipino's onderrichten in vrijheid en democratie. Om het welslagen van het project te garanderen en de dreiging van een revolutie af te weren, beperkten de Amerikanen het kiesrecht tot een kleine Filipijnse elite. Iedereen die erop betrapt werd voor onafhankelijkheid te pleiten werd met de dood bestraft.

In de daarop volgende 40 jaar van Amerikaans bestuur veranderde een verspreide en ongeorganiseerde klasse van landeigenaren in een hechte heersende oligarchie. Dit kwam onder meer voort uit het opzetten van een electoraal systeem, vanaf plaatselijk tot aan nationaal niveau, terwijl een nationale bureaucratie totaal ontbrak.
De nieuwe Filipijnse politici omhelsden deze Amerikaanse democratie. Het betekende immers dat zij persoonlijke controle hadden over de overheid en de politie. Een situatie die in grote lijnen nog steeds bestaat.

Sterker dan ooit

Zelfs Cory Aquino, die na de volksopstand in 1986 tegen de Marcos dictatuur door de massale steun van de bevolking aan de macht kwam, herstelde het systeem van verkiezingen zonder een echte democratisering van het politieke leven door te voeren.

Na meer dan 100 jaar dragen verkiezingen er in de Filipijnen opvallend weinig aan bij om de gewone bevolking een echte stem te geven, terwijl verkiezingen worden uitgemolken door de heersende oligarchie voor persoonlijk gewin. Het is bijna niet voor te stellen dat de politieke dynastieën sterker uit de laatste verkiezingen zijn gekomen dan ooit tevoren. Misschien wel het meest opvallende voorbeeld is Imelda Marcos, de excentrieke weduwe van dictator Marcos, die op 83-jarige leeftijd opnieuw als volksvertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden werd gekozen. Dochter Imee werd herkozen als gouverneur van Ilocos en zoon Bong zat al in de Senaat.

De lijst van vertegenwoordigers van bekende politieke clans, waaronder criminelen en politici veroordeeld voor corruptie, die op een keur van posities werden gekozen lijkt oneindig te zijn.

Vriendjespolitiek en politieke gunsten

Voor de overgrote meerderheid van de Filipijnse kiezers, variërend van arbeiders met een laag inkomen tot mensen die straatarm zijn, is de enige voelbare vorm van "overheid" die zij kennen de periodieke verstrekking van gunsten door lokale politici. In een dergelijke context is het zinvol om te stemmen op politieke clans die de persoonlijke verbinding vertegenwoordigen met een systeem waarbij het draait om vriendjespolitiek en het verstrekken van gunsten. Het is daarbij niet relevant of het oplichters of afgezette despoten zijn.

Verkeizingsoptocht om kandidaat te promotenHet is vandaag de dag een niet ongewoon sentiment, zelfs van jonge mensen, dat de dictatuur van de jaren tachtig beter was dan wat ze nu hebben. Onder dictator Marcos heerste er tenminste orde en discipline. Andere jonge mensen die ik sprak overwogen om helemaal niet te stemmen. Ze vonden het betuttelend te horen dat hun stem belangrijk is, terwijl ze wisten dat vooral de mega rijke elite profiteert van de verkiezingen.

In de oudste democratie van Azië zijn deze kwalen niet het bewijs voor afnemende belangstelling voor verkiezingen of de voortekenen van een autoritair bewind. Maar er moet terdege rekening mee worden gehouden wanneer we kijken naar de manier waarop democratieën en verkiezingen zich ontwikkelen.

* Adele Webb is promovendus en onderzoeker bij het Instituut voor Democratie en Mensenrechten, Universiteit van Sydney. Ze werkt onder begeleiding van Professor John Keane (Universiteit van Sydney) en Dr. Rosanne Rutten (Universiteit van Amsterdam). Haar proefschrift onderzoekt de koloniale structuur van de Filipijnen democratie en de betekenis ervan in het Filipijnse denken over politieke vrijheden.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.