Follow Me on Twitter
Monday, 22 July 2013 12:29

Het Wilde Noorden - Ilocos Norte

1. Kapurpurawan rots formatieIlocos Norte bestaat uit een smalle strook land tussen het Cordillera gebergte aan de oostkant en de Zuid-Chinese Zee. Dit zorgt voor een breed scala aan landschappen, van stranden en duinen tot bergen. De hoofdstad, Laoag, ligt ongeveer 475 kilometer van Manilla. Naast de rijke natuurlijke attracties, heeft de provincie sporen van zijn Spaanse geschiedenis behouden, zichtbaar in verschillende bouwwerken, waaronder kerken, vuurtorens en huizen.

Door Mari-An C. Santos

Hoewel ik al eerder naar Laoag was geweest, was dit de eerste keer dat ik er was om de stranden te verkennen. Tijdens mijn rit met de nachtbus was mijn opwinding over het 'onbekende' groot. Ik nam de bus van Manilla naar Laoag City en kwam om half zes in de ochtend aan op het busstation, veel eerder dan ik had verwacht. Er was nog tijd om even bij te slapen en om te ontbijten voordat ik met het verkennen van de kust begon.

2. Cape Bojeador LighthouseIk had met het Provinciaal Bureau voor Toerisme een afspraak gemaakt om een busje te huren. Onze eerste halte was de 65-meter hoge Cape Bojeador Lighthouse. Ook wel de Burgos vuurtoren genoemd. Deze werd in 1892 voor het eerst gebruikt en is nog steeds functioneel. Ik liep de wenteltrap op naar de lantaarnkamer, en werd beloond met het prachtige uitzicht op de smetteloos blauwe Zuid-Chinese Zee en de nabijgelegen steden Pasuquin en Bangui.

Witte kalksteen rotsformaties

Vanaf de vuurtoren gingen we naar Kapurpurawan Beach. De krachtige golven van de Zuid-Chinese Zee sloegen herhaaldelijk tegen de kalkstenen kliffen. Ik ging het terras op en liep vervolgens via de verharde treden omlaag naar de kust. Ik kon het geraas van de golven al horen terwijl ik langs het pad naar beneden liep. Het pad was aan beide kanten overwoekerd en ik zag hoog boven mijn hoofd, met korte tussenpozen, een eenzame zwaluw vliegen.

Het landschap veranderde zodra ik de vlakke grond betrad om bij Kapurpurawan Rock te komen. Terwijl de zon hoger in de hemel klom, werd de witte kalksteen formatie nog smettelozer als de stralen het oppervlak raakten. Mensen trotseerden het gladde mos om de unieke vorm van de kalksteen formatie beter te kunnen bekijken, het leek enigszins op een schip met een zeil wijzend naar de zee van waar het eens ontstaan was. Oudjes van hier vertelden dat de rotsformatie jaren geleden veel groter was. Het afslijten wordt veroorzaakt door het opspattende water van de zee, de wind en mensen die omhoog klimmem om een beter zicht op de rots te krijgen. Het kostte mij bijna een half uur om op deze door de natuur gebeeldhouwde rots te komen. De omliggende rotsen waren nat en bedekt met mos en vrij lastig om op te blijven staan.

Ik zag twee vrouwen en een man met plastic zakken in de hand over het stuk strand lopen, die de rotsen van nabij bekeken. Ik kwam er later achter dat ze zeewier aan het oogsten waren om te verwerken tot Gamet, bekend als de Japanse nori, dat gebruikt wordt in miso soep en andere Japanse gerechten.

3. De Kapurpurawan rotsformatie

Zandduinen

Na terug bij het hotel te zijn geweest om even op te frissen, vertrokken we weer. Dit keer naar de nabijgelegen Ilocos zandduinen, op een afstand van slechts vijf minuten rijden. Het golvende zand hier is vereeuwigd in Hollywood films als Mad Max en Born on the Fourth of July. Het beslaat achtentachtig hectare, geheel bestaande uit zand. De duinen zijn een beschermd gebied, met plekken met bomen en wilde begroeiing. Alleen voertuigen met vierwielaandrijving kunnen erdoorheen navigeren. Het gebied grenst aan Suba Beach, waar de vissers in de diepe blauwe wateren dagelijks verse vis vangen.

De zandduinpaden zijn de laatste tijd favoriet voor een bloedstollende rit in auto's met vierwielaandrijving en voor zand boarding. Inmiddels zijn er routes vastgelegd voor 4 × 4 ritten, waarbij ik op een aantal hoge punten de longen uit mijn lijf schreeuwde wanneer we vervolgens langs steile hellingen naar beneden raasden.

4. Sandboarding-in-Ilocos---photo-by-Jocas-A--Seeresized-jpg 055835[1]Sandboarding is een balanceer-oefening, terwijl je naar beneden schuift en de wind door je haren voelt gaan. Ik slaagde er in om niet plat om mijn gezicht te vallen en ondanks de vermoeiende wandeling terug naar het beginpunt, ging ik wel een dozijn keer naar beneden.

Met mijn rug naar Suba Beach gekeerd, keek ik naar de lijnen en voetafdrukken achtergelaten op het fijne zand en naar de uitgestrekte horizon die bovenuit stak. Hier gierde de wind krachtig. Ik keek toe hoe de grote, gele, volle maan langzaam maar zeker de hemel beklom. Onze chauffeurs, Manong Elmer en Jozef, manoeuvreerden de jeep over het zand, met alleen het maanlicht en de zwakke koplampen om ons op onze weg te begeleiden. Een brahminy kite - een middelgrote rood-witte adelaar - vloog plotseling voor ons en spreidde zijn vleugels uit op slechts twee meter van ons vandaan. Het was de afsluiting van een werkelijk adembenemende dag.

Erfgoed uit het Spaanse tijdperk

Tijdens het Spaanse tijdperk was de badplaats Currimao het centrum van de tabakshandel, met de haven van Currimao centraal gelegen in de handelszone. Tegenwoordig heeft het toerisme de tabaksteelt vervangen. Toch weten niet veel mensen dat Currimao een juweel van een strand heeft, met fijn zwart zand en helder water. Vanuit Laoag City is het is een rit van 40 minuten. Het water was kalm toen ik bij het strand aankwam en ik kon een aanzienlijk stuk de zee inlopen voordat ik tot mijn middel in het water stond.

Mijn volgende halte op deze tweede dag was Sitio Remedios, ook op Currimao Beach. Sitio Remedios is een erfgoeddorp bestaande uit huizen uit de Spaanse tijd. Ik voelde me alsof ik een tijdsprong had gemaakt en terug was in de tijd dat de Spanjaarden onze eilanden nog bezetten. Er waren geen elektronische gadgets in de kamers, met de WiFi-service als enige herinnering dat ik nog in de 21e eeuw was.

De eigenaar, Dr Joven Cuanang, bouwde de voorouderlijke huizen met gebruik van originele materialen van huizen uit Ilocos Norte die uit het Spaanse tijdperk stamden. Elk huis heeft een eigen karakter en is ingericht met antieke stukken- van meubels tot beddengoed tot bestek. De kapel tegenover Currimao Beach is ook geïnspireerd door het Spaanse tijdperk. Het strand lag vol met vissersboten, bezaaid met netten, terwijl de vissers wachtten om onder de dekking van de nacht de zee op te gaan.

Op minder dan vijf minuten lopen langs het strand ligt Playa Tropical, met een oneindig lijkend zwembad, waarvan de villa's met daken van riet uitkijken over de zee. De villa's hebben twee verdiepingen met standaard kamers en er zijn originele strandhuisjes met rieten afdaken (cabanas).

Blue Lagoon

5. Blue Lagoon en Dos Hermanos eilanden -PagudpudDe volgende dag duurde het anderhalf uur om van Laoag via de snelweg naar het noorden van Ilocos Norte te rijden en daarna was het nog 20 minuten naar Kapuluan Vista Resort in Maira-ira Cove. Dit vakantieoord ligt in het uiterste noorden van Luzon aan de Blue Lagoon in Pagudpud, met een strand dat bekend staat als één van de beste stranden in Luzon. We kwamen bij het resort aan, het laatste aan de weg en reden nog ongeveer vijf minuten door om het perfecte uitkijkpunt te vinden voor het aanschouwen van de zonsopgang de volgende ochtend. Hier zat ik op het strand, bezaaid met gemalen schelpen en koralen, uitkijkend over de in de baai liggende Dos Hermanos eilanden. Ik keek naar de hemel die van donker naar licht kleurde, met slierten roze, oranje en geel. De golven waren twee meter hoog, maar dichter bij de kust was het water helder en kalm. Deze kant van Pagudpud trekt lokale en buitenlandse toeristen die komen voor het surfen.

Maira-ira Point, 80 kilometer ten noorden van Laoag City, wordt ook wel Blue Lagoon genoemd vanwege zijn sprankelend blauwe water. Op ongeveer tien minuten lopen van het Kapuluan Vista Resort is het zand merkbaar fijner en kan je de Timmangtang Rock en de aangrenzende Bantay Abot Cave zien liggen, dat met zijn aparte opening zelfs vanaf grote afstand zichtbaar is. Zwaluwen en bruine klauwieren vlogen hier hoog boven ons langs.

Kaibigan watervallen

Bovenaan de Nacatnagan klif vond ik de beste uitkijkpunten met uitzicht over de hele baai, die er schitterend bijlag in de felle warme zon: diepblauwe wateren bezaaid met rotsformaties, wit schuimende golven die in de richting van het beige zand rolden.

6. Kaibigan Falls, PagudpudTwintig minuten later was ik klaar voor de trektocht naar de Kaibigan Falls, zo genoemd omdat de rivier en de watervallen magkaibigan (vrienden) zijn. De entree was 10 peso en de vereiste gids kostte 100 peso. Tijdens het lopen langs de route zag ik het uitzicht veranderen van stukken land beplant met rijst, naar paden bedekt met diverse soorten inheemse bomen en bloeiende planten. Daarna liep ik over twee geïmproviseerde bruggen, gemaakt van kleine boomstammen en takken, die samengebonden waren door middel van lianen. De rivier stroomde over grote rotsen en de 30 minuten durende tocht leidde naar de voet van een adembenemende afgrond. Water viel in een lang parcours met lichte nevels trapsgewijs naar beneden, waarna het op de bodem terecht kwam in het heldere en uitnodigende zwembad.

Na een uur rijden naar het westen kwamen we bij Saud Beach, waar het water relatief rustiger is dan aan de Blue Lagoon. Een legende vertelt dat een mooi meisje, genaamd Ines, uiterst vriendelijk was tegen de Koningin Zeemeermin, die vermomd was als een oude vrouw. Hierdoor werd Ines' wens vervuld om het rotsachtige strand van haar geboortestad te veranderen in een zandstrand. Zo ontstond Saud Beach, wat 20 jaar geleden door toeristen vaak nog werd verkozen boven Boracay.

De golven bij Saud waren net hoog genoeg voor skim boarding. Zwemmen in het gladde, koele, heldere water was de perfecte manier om de lange dag af te sluiten.

Vertaling: Erniël G. de Boer

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.