Follow Me on Twitter
Monday, 20 December 2010 21:00

Civet-kat koffie zonder bittere nasmaak

1. CivetkatDe duurste koffiebonen worden gevonden in de uitwerpselen van de civet, een katachtig dier dat in de Filipijnen en enkele andere landen in Zuidoost Azië leeft. De civet eet de koffiebessen en de spijsvertering van het dier zorgt ervoor dat de bonen van hun bittere nasmaak worden ontdaan. Gezien de hoge prijs die betaald wordt voor civet-koffie, komt er steeds vaker een lage kwaliteit van op de markt en is er een discussie ontbrand over wat echte civet-koffie is.

 

Goad Sibayan ging in de zomer van 2010 op onderzoek uit in de Filippijnse hooglanden in het noorden van Luzon, bekend als de Cordillera. Hij klom langs het smalle en rotsachtige voetpad dat over de heuvels kronkelde. Hij bereikte een dal waar koffieplanten uitbundig groeiden. Daar bekeek hij de grond onder de bomen omdat hij wist dat daar de Civet-katten uitrustten, nadat zij zich te goed hadden gedaan aan de meest smaakvolle bessen van de koffiestruiken. Hij vond een lichtbruine brok bovenop een rots en terwijl hij deze voorzichtig in een kleine zwarte tas schoof, fluisterde hij: "Dit is goud".

 

Duurste koffie ter wereld

Civet koffiebonenDat was het natuurlijk niet echt. Maar de prijs voor Sibayan was het equivalent van goud in de wereld van de zeldzame koffies: uitwerpselen die 's werelds duurste koffiebonen bevatten.
Met een prijs van honderden euro's per kilo worden deze koffiebonen gevonden in de uitwerpselen van de civet. De civet is een katachtig nachtdier met een mooie pels en een lange staart, die op de velden waar koffiestruiken groeien rondsnuffelt op zoek naar de meest smaakvolle en rijpste koffiebessen. De civet poept uiteindelijk de harde en niet te verteren binnenste delen van het fruit uit, de koffiebonen. Maar pas als de bonen in de maag en darmen van het dier gegist zijn, ontstaat er een koffiesoort die geen bittere nasmaak heeft.
Nadat fijnproevers in de Verenigde Staten, Europa en Oost Azië de civet-koffie eenmaal hadden ontdekt, ontstond er een groeiende vraag naar dit product. Daardoor ontstond een ware "goudkoorts" in de Filipijnen en Indonesië, landen waar de grootste civet-populaties worden aangetroffen. In de Filipijnen is het zoeken en doorverkopen van civet-koffie een nieuwe bron van inkomsten geworden. In Indonesië, waar koffie een lange geschiedenis heeft, nemen ondernemende personen civets gevangen en zetten daarmee miniboerderijen op, vaak in hun eigen achtertuin.

 

Wat is echte civet-koffie

Civetkat in gevangenschapGezien het geld dat ermee verdiend kan worden, overspoelen namaak en een lage kwaliteit civet koffiebonen de markt. "Vanwege de toenemende populariteit bestaat er een toenemende vraag naar civet koffiebonen. Er is ook een snel toenemend aanbod, maar ik vertrouw de kwaliteit ervan niet," vertelt Rudy Widjaja. Widjaja is de eigenaar van een al 131 jaar bestaande koffiewinkel in Jakarta. Dit familiebedrijf wordt beschouwd als de oudst bestaande koffiezaak in Indonesië.
Onderlinge concurrentie lokt heftige discussies uit. Wat is nou eigenlijk een echte civet-koffie? Bepalen de bonen die de civet uitkiest de koffie? Of gaat het vooral om de weg die de koffie aflegt door de spijsverteringskanalen van het dier? Kunnen het aroma, de geur en de smaak van de bonen die zich bevinden in de uitwerpselen van een civet in gevangenschap ooit zo smaakvol zijn als die van hun verwanten in het wild?

De in Manilla gevestigde Vie Reyes, die vijf jaar geleden met de handel in civet-koffie begon, zegt dat zij alleen bonen afneemt van verzamelaars die civet-bonen van de wilde koffiestruiken aanbieden. Mevrouw Reyes exporteert naar groothandelaren, waarbij Japan en Zuid Korea haar grootste afnemers zijn. Zij verkoopt ook koffie rechtstreeks aan klanten voor 375 euro per zak van een kilo.
Het handhaven van de kwaliteit van de koffie is een voortdurende uitdaging, omdat het heel lastig is om het echte spul van het valse te onderscheiden. Op een gegeven moment verkocht een verzamelaar haar normale bonen die verlijmd waren met een niet te herkennen soort mest. Hoe ze de bonen ook waste, de mest ging er niet vanaf.

 

Cordillera koffiebonen

Zoeken van civet koffiebonenGoad Sibayan is een van Reyes' toeleveringsleveranciers en hij koopt zijn bonen van verzamelaars voornamelijk uit de Cordillera. Onder zijn klanten is de familie Pat-ogs, die net ten zuiden van Sagada een areaal van een halve hectare bezit. Tot het moment dat Sibayan vier jaar geleden hun civet-koffie begon op te kopen, hadden de Pat-ogs nooit veel aandacht besteed aan de uitwerpselen die achtergelaten werden door de civets. Zij gooiden de bonen weg of vermengden ze met de gewone bonen die zij aan vertegenwoordigers verkochten. Nu ontvangen ze ongeveer zes euro per pond voor de civet-bonen. Dat is ongeveer vijf keer de prijs van gewone koffiebonen, die bovendien nog eens een arbeidsintensieve manier van oogsten vergen.
Civet koffiebonen zijn nauwelijks te onderscheiden van andere bonen door niet kenners, maar wel door Sibayans' getrainde oog of beter nog, zijn tong. De Pat-ogs vertelden dat hij, terwijl hij aan een boon likte, uitlegde dat echte civet koffiebonen hun natuurlijke zoetheid hebben verloren en een ruwe structuur moeten hebben verkregen. De bonen van de Pat-ogs beoordeelde hij als van pure en goede kwaliteit. Sibayan vertelde dat enkele boeren hem om de tuin probeerden te leiden door gewone bonen lichtjes te roosteren om de zoetheid te verwijderen, maar dat hij daar niet intrapte.

 

Civet vlees delicatesse

Alberto Pat-og, een gepensioneerd schoolhoofd, begrijpt niet zo goed waarom buitenlanders bereid zijn om zoveel geld te betalen voor een kop van dit brouwsel. "We waren daarover nogal verbaasd", zei hij. De Pat-ogs zouden graag hun zaken willen uitbreiden, maar volgens hen zijn er simpelweg niet genoeg civets voorhanden. Het probleem wordt nog verergerd doordat boeren in de omgeving gewend zijn om civets te vangen. De plaatselijke bevolking waardeert civets meer vanwege het vlees dan vanwege hun bekwaamheid om koffiebessen te plukken en civet koffiebonen te produceren. Het vlees van de civet wordt eerst op een bepaalde wijze gedroogd voordat het als "adobo" (een populair Filipijns gerecht) wordt toebereid. Volgens Alberto is het erg moeilijk om zijn buren ervan te overtuigen om de civets niet te doden, omdat het vlees als een delicatesse wordt beschouwd.

 

Populair onder Nederlanders

Ook in Indonesië creëert de slinkende civet populatie problemen voor hen die graag een graantje willen meepikken van de populariteit van de civet koffie. Civet-koffie kwam lange tijd voornamelijk van het westelijk eiland Sumatra. Het leefgebied van de civets is er echter sterk aangetast.
De heer Widjaja, de eigenaar van de winkel in Jakarta, zei dat in vroegere tijden de Nederlanders, die meer dan drie eeuwen over Indonesië heersten, het grootste deel van de verstokte civet koffiedrinkers uitmaakten. Maar volgens hem verdween de civet-koffie aan het eind van de jaren vijftig. Nadat hij in 2007 steeds meer verzoeken kreeg van geïnteresseerde kopers in de Verenigde Staten, Japan en Taiwan, verzekerde hij zich van een vaste toevoer van wilde civet koffie en begon hij deze een jaar later voor een lucratieve prijs te verkopen.

Vertaling: Kees Koens
Bewerking: Evert de Boer
Bron: NYTimes

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.