Follow Me on Twitter
Tuesday, 20 November 2012 11:13

De Filipijnse kokosindustrie in verval

1. KokosnootPresident Benigno Aquino III had eind vorig jaar een eureka moment. Tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten kreeg hij van de Braziliaanse zakenman Rodrig Alvarez kokoswater te drinken. Dit kokoswater werd in korte tijd ongekend populair in Amerikaanse en Europese fitnessclubs. Een nieuwe bestseller was geboren. Er werd president Aquino verteld dat wat men in de Filipijnen 'buko-sap' noemt, meer mineralen en kalium bevat dan de populaire - door sportheld Michael Jordan in de VS gepromote - sportdrank Gatorade.

Kopra bij fabriek voor verwerkingBij zijn terugkomst in de Filipijnen kondigde een geïnspireerde president aan dat deze nieuw ontdekte dorstlesser de redding zou kunnen betekenen voor de tot armoede veroordeelde kokosboeren en hun families. Deze vormen een kwart van de bijna 100 miljoen mensen die het land telt. "Gaat het kokoswater soms niet gewoon verloren? Wie had nou gedacht dat wij hieraan konden verdienen en daarmee het leven van miljoenen Filipino's op het platteland kunnen verbeteren, " zei Aquino over het kokoswater dat verloren gaat bij het maken van kopra (het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot).

De president liet weten dat hem tijdens zijn bezoek aan New York was verteld dat de Pepsi Cola en Vita Coco bedrijven interesse hadden getoond om te investeren in het buko-sap in de Filipijnen. Vita Coco zou gedurende de komende vier jaar zelfs vijftien miljoen dollar willen investeren. Natuurlijk heeft deze veelbelovende aankondiging van president Aquino er toe geleid dat grote industriële spelers in de Filipijnen zich even achter de oren krabden. Die zijn zeer geïnteresseerd om de miljarden peso aan heffingen op de kopra te investeren in zaken die zij zelf belangrijk vinden. Deze heffingen stammen uit de tijd van de Marcos dictatuur en zijn nu vrijgekomen. Vele partijen zitten op dit geld te azen, ondanks het feit dat er regels zijn die bepalen dat deze heffingen gebruikt moeten worden ten gunste van de kokosboeren zelf.

Slinkende oogst

De grote industriële spelers in de Filipijnen lopen echter niet bepaald warm voor het 'buko-sap' idee van president Aquino, omdat de kokosoogsten de afgelopen jaren drastisch geslonken zijn. Deze teruglopende trend kan volgens de autoriteiten verklaard worden door de lange periode van droogtes en de veroudering van de kokosbomen.

coconut oil refineryDe totale kokosopbrengst is momenteel niet voldoende om de bedrijven die de kokosolie persen draaiende te houden. Deze bedrijven gebruiken 91 procent van het in kopra omgezette vruchtvlees en verwerken dat tot ruwe kokosolie. De olie wordt vervolgens gebruikt voor het maken van kookolie, shampoo, parfum en farmaceutische producten tegen onder andere kanker en Alzheimer. De overige negen procent van het vruchtvlees wordt gebruikt als ingrediënten voor gebak, kokosolie van de eerste persing, room, in salades, en ja, voor buko-sap.

Tegenvallers

Er zijn veel berichten waarin wordt beweerd dat er momenteel veel kopra het land binnen wordt gesmokkeld vanuit Vietnam en Indonesië, om het tekort in opbrengst van de 320 miljoen kokosbomen in de Filippijnen op te vangen. Om de kopra verwerkende fabrieken ook in de toekomst draaiende te houden, is er in de komende vijf jaar massale herbeplanting van kokospalmen nodig. Veel van de kokospalmen zijn tussen de 60 en 80 jaar oud en volgens de Filipijnse Kokosnoot Autoriteit (PCA) is de oogst per boom vanwege die ouderdom teruggelopen van 50 tot 60 noten, tot slechts 30 noten per jaar. Een andere tegenvaller wordt veroorzaakt door het veranderende klimaat. Aanhoudende droogtes hebben er voor gezorgd dat de omvang van de kokosnoten aanzienlijk is geslonken. Waar deze voorheen de omvang van een basketbal hadden, zijn ze nu soms niet veel groter dan een honkbal. Toch is kokos nog steeds het landbouwproduct dat voor de meeste exportinkomsten zorgt.

Om de oogst te verhogen zegt de PCA dit jaar 500 miljoen peso (9,5 miljoen euro) uit te willen geven aan het planten van 13 miljoen extra kokospalmen. Daar bovenop zijn ze van plan ook nog eens 360 miljoen peso te investeren in kunstmest om 20 miljoen bomen te bemesten.

Zakkenvullers

seedlingsHet voorstel van Euclides Forbes van de PCA is om het fonds van de kopraheffingen te gebruiken om deze nieuwe kokosbomen te planten en meststoffen van te kopen werd onmiddellijk van tafel geveegd door Senaatsvoorzitter Juan Ponce Enrile. "Als je dit geld hap-snap voor allerlei uiteenlopende zaken gaat gebruiken, zoals voor kunstmest of het aanleggen van wegen, dan verspil je het geld. Niet de boeren zullen ervan profiteren, maar diegenen die een graai in de fondsenpot doen zullen hun zakken ermee gaan vullen".

En Enrile weet waarover hij het heeft. Naast het drijven van een kokosnootplantage in Mindanao, leidde hij de PCA in 1973. Dat was in de tijd dat Marcos de bevoegdheden van die organisatie uitbreidde om zo de industrie ten tijde van de staat van beleg zogenaamd in "goede banen te leiden". Enrile, indertijd minister van defensie, werd vanaf dat moment een van de drie Marcos getrouwen die de gehele kokosindustrie leidden. De anderen waren Eduardo Cojuangco, de toenmalige president van de Verenigde Kokosnoot Planters Bank (UCPB), en wijlen Maria Clara Lobregat, toen hoofd van de Filipijnse Kokosnoot Planters Federatie (Cocofed). Het daaropvolgende jaar startte Cojuangco met een herbeplantingsprogramma voor twee van het 3,2 miljoen hectare grote kokosnootareaal en gebruikte daarvoor een Maleisisch-West Afrikaans ras. Hij had deze specifieke soort geteeld op zijn bedrijf op het eiland Bugsuk, in het zuiden van Palawan. Het 900 miljoen peso kostende programma werd een fiasco en door boerenorganisaties bestempeld als oplichterij. Volgens de boeren was het Maleisisch-West Afrikaanse ras niet geschikt voor de Filipijnen.

Inefficiëntie en oplichterij

Hervormingsgezinde boerenorganisaties en maatschappelijke organisaties (ngo's) stellen dat er zelfs na de massale volksopstand van 1986, waarbij dictator Marcos werd verdreven, geen enkele serieuze poging is ondernomen om de kokosindustrie in de Filippijnen nieuw leven in te blazen en het bomenbestand te verjongen. Onder de regering van Macapagal-Arroyo (2001-2010) werd een bemestingsprogramma voor de kokospalmen opgezet, waarvoor voor 700 miljoen peso aan kunstmest uit Australië werd ingevoerd. Het grootste deel van de zakken met mest werd vervolgens in de regio's opgeslagen, waar de boeren het zelf moesten ophalen. De boeren in de bergen beschikten niet over de middelen om de mest te vervoeren, waardoor een groot deel van de bomen nooit bemest is.

Daarnaast werd er door dezelfde regering 800 miljoen peso uitgetrokken voor een door de PCA uit te voeren kokosnoot-ontwikkelingsprogramma. De PCA moest hiervoor over het hele land verspreid honderd kokosboomkwekerijen opzetten. Volgens organisaties die zich inzetten voor verbetering van de kokosnotenindustrie ging het hier echter om een niet bestaand project, waarbij het geld in de zakken verdween van diegenen die het programma zogenaamd hadden opgezet.

Monopoliepositie handelaren

Kokosnoten worden klaargemaakt om te drogenInsiders zeggen dat de PCA niet beschikt over de creativiteit die nodig is om een sociaal-economische programma op te zetten waarmee de kokosindustrie weer nieuw leven kan worden ingeblazen. De overheidssteun voor de sector schiet hopeloos te kort. Infrastructuur is bijvoorbeeld bijna afwezig in de bergachtige regio's waar de meeste kokosnoten worden geproduceerd. Daarnaast wordt er geen moeite gedaan om de controle die de handelaren hebben over de industrie te ontmantelen. Of om combinatieteelt te introduceren, waarbij andere gewassen tussen de kokospalmen wordt geplant, waardoor de kokosboeren een aanvullend inkomen kunnen verdienen.

Het resultaat is dat de pacht voor de boeren te hoog is waardoor ze in armoede blijven leven. De mogelijkheden van de boeren reiken vaak niet verder dan de grens van hun boerderij. Daarna zijn ze afhankelijk van handelaren die naar hen toekomen en de kopra opkopen voor een prijs die veel lager ligt dan die de bedrijven, die de kopra tot olie verwerken, ervoor betalen. De handelaren hebben daardoor een monopoliepositie en kunnen zich grenzeloos verrijken. Dat bleek onder meer uit een onderzoek van enkele jaren geleden over de handel in kopra in Samar en Leyte in het oosten van de Visyas. Een Chinese zakenman die met een vrachtwagen de kopra bij de boeren in de bergachtige gebieden ophaalde en aan de fabrieken verkocht werd in slechts drie jaar miljonair.

Handelaren maken ook handig gebruik van het gebrek aan financiële middelen van de boeren. Door de afhankelijkheid van de boeren is de manier van handel drijven in de loop van de decennia nauwelijks veranderd en verpanden de boeren de kokosnoten als het ware aan de handelaren. In mei of juni, aan het begin van het schooljaar in de Filipijnen, verkopen de boeren de jonge en nog onrijpe kokosnoten al aan de handelaren tegen een veel te lage prijs. Ze doen dit omdat ze geld nodig hebben om voor hun kinderen het schoolgeld te betalen en schoolspullen te kopen.

Modernisering

small coconut farm
Oscar F. Santos, een voormalig congreslid uit de kokospalmrijke provincie Quezon in het zuiden van Luzon, is één van de voorvechters in de strijd van de kokosboeren om de kopraheffingen terug te krijgen. Het fonds van de kopraheffingen is volgens hem groot genoeg om de monopoliepositie van de handelaren te doorbreken en de kokosindustrie te moderniseren en daarmee de armoede en de achterstand die de industrie in zijn ban houdt aan te pakken.
Volgens Santos is het de hoogste tijd om aan de eisen van de kokosboeren tegemoet te komen om hen daarmee uit de armoede en slavernij te bevrijden.

Bron: Philippine Daily Inquirer

Vertaling: Meyke van den Bos

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.